Izvor: TangoSix.rs, 26.Okt.2023, 07:06

[ANALIZA] Sve veća zainteresovanost, i sve veći broj naručenih Rafala, ima li Srbija vremena?

Kako je u nedelju 22. oktobra preneo francuski list La Tribune Dimanche, Saudijska Arabija spremna je da naruči 54 borbena aviona Rafal od kompanije Daso koja, kako se navodi, ima obavezu da do 10. novembra pošalje detaljan predlog sa cenama i troškovima. Iz redakcije La Tribune su napomenuli da su, nakon što su se prvo pozvali na neimenovane izvore, potvrdu informacije zvanično dobili sutradan 23. oktobra od ministra odbrane Francuske.
Saudijska Arabija >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << bi tako bila četvrti korisnik Rafala u regionu Bliskog istoka. Do sada su ovaj avion kupili Egipat koji je 2015. i 2021. ukupno naručio 55 aviona, Katar je 2015. i 2017. ugovorio 36, a UAE su 2021. naručili čak 80. Saudijci su, što se tiče savremenih borbenih aviona, do sada gotovo isključivo kupovali od SAD i UK (uslovno rečeno jer je reč o evropskom avionu, ali su za prodaju i marketing bili zaduženi Britanci).
Egipat je prvi inostrani korisnik Rafala, 2015. je naručio 24, sledeće godine kreće isporuka dodatnog 31 aviona / Foto: Daso Kolumnista La Tribune konstatuje da druga narudžbina borbenih aviona EF-2000 od Velike Britanije za 48 aviona (prva realizovana je bila za 72) koju je Saudijska Arabija odobrila 2018. godine nikada nije realizovana. Prema njegovim navodima, prodaju aviona je redovno blokirala Nemačka zbog umešanosti Saudijske Arabije u rat u Jemenu koji je počeo 2015. godine, a potom je na posao uticalo i ubistvo novinara Džamala Kašogija koje se dogodilo 2018.
U daljoj analizi iznenadne zainteresovanosti Saudijske Arabije za Rafal navode se mogući razlozi koji su doveli do ovakve situacije. Prvi je da Saudijci ovim potezom žele ustvari da izazovu Nemce da ipak odobre nabavku EF-2000, a kao dodatan razlog za ublažavanje nemačkog stava je i posredovanje Rijada u oslobađanju nemačkih talaca koje Hamas drži u pojasu Gaze.
Ne računajući isporuke za francuske Vazdušne i kosmičke snage, kao i mornaričke vazduhoplovne snage, do sada su inostranim kupcima isporučena 102 novoproizvedena Rafala (Egipat 24, Grčka 6, Katar 36, Indija 36). Ugovori koji se moraju ispoštovati u narednih nekoliko godina podrazumevaju za sada isporuku 141 aviona stranim naručiocima (Egipat 31, Grčka 6, Indonezija 24, UAE 80).
Indija će najverovatnije postati prvi inostrani korisnik palubne verzije Rafala / Foto: Daso Istovremeno, francuskim oružanim snagama je do sada isporučeno samo 5 od 40 dodatno naručenih aviona koji treba da budu predati do kraja 2025. godine (ove godine je planirano ukupno 13).
Očekuju se dalje narudžbine. Francuska namerava da kupi još 42 primerka, Indija još 26 (od toga 22 mornarička palubna Rafala M), Indonezija još 18. Ukupno dakle u najavi još 86.
Postoje naznake da bi Irak mogao da naruči bar 14 Rafala, a Katar dodatnih 24. Spekuliše se da bi Egipat mogao da kupi još bar 30, što bi sa saudijskih 54 primeraka moglo da bude ukupno još 122 aviona.
Kao što smo do sada naveli, ukupno ostaje da se sadašnjim naručiocima, uključujući i Francusku, isporuči 176 – ako oduzmemo ovu godinu onda 168 Rafala. Očekivane narudžbine su za 86, što onda iznosi 254 letelica, a ukoliko bi se realizovale sve najave, uključujući i saudijsku, došli bi do cifre od 376. Daso je najavio da će godišnja proizvodnja Rafala narasti do 36 letelica godišnje, ali će to najverovatnije biti dostignuto tek 2025. godine (procenjuje se da će sledeće godine to biti do 28, onda od 2025. ostaje 140 naručenih).
Ukoliko podelimo sve preostale brojeve sa godišnjom proizvodnjom od 36 letelica, počevši od 2025., dakle 140, odnosno 226 ili čak 348 (to su navedene brojke minus 28 u 2024.), dolazimo do toga da bi Daso iste mogao da proizvede za 4, 6 pa i za skoro 10 godina. Po svemu sudeći, država koja bi želela da bar do 2030. godine dobije Rafale, morala bi da u skorije vreme potpiše ugovor, kao i da isti ubrzo stupi na snagu.
Za sada, kako je Tango Six javio prošlog meseca, zvaničnici srpskog Ministarstva odbrane tvrde da se pregovori o nabavci Rafala još uvek vode.
The post [ANALIZA] Sve veća zainteresovanost, i sve veći broj naručenih Rafala, ima li Srbija vremena? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.