Izvor: B92, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMS u svetskoj akciji za bezbednost

Beograd -- Auto-moto savez Srbije priključio se svetskoj akciji za bezbednost jer stradanja u saobraćaju imaju razmere epidemije.

Sekretar AMSS-a Miroslav Paunović kaže da bi akcija trebalo da se završi sednicom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i pozivanjem država da uvedu obavezu izdvajanja deset odsto od svake investicije za poboljšanja u saobraćaju.

Pomoćnik sekretara AMSS-a Nenad Gvozdenović je izjavio na konferenciji za novinare da u Srbiji godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prosečno hiljadu ljudi pogine u saobraćajnim nesrećama, da je saobraćaj "najveći ubica" u Evropi i da više od 300.000 dece i mladih strada godišnje na putevima u svetu.

"Stradanja u saobraćaju poprimaju razmere epidemije i procenjuje se da će broj poginulih 2020. godine biti veći 80 odsto, a možda i udvostručen", rekao je Paunović i podsetio da je od 1991. do sada u Srbiji u saobraćajnim nesrećama poginulo 16.000 ljudi.

Gvozdenović je pozvao medije da se uključe u kampanju i dodao da bi Vlada Srbije trebalo da bude pokrovitelj Nedelje bezbednosti u saobraćaju od 23. do 29. aprila.

Tokom akcije, u Srbiji, kao i u ostalim zemljama sveta, biće organizovano potpisivanje peticije za sazivanje posebne sednice generalne skupštine UN o bezbednosti u saobraćaju za donošenje rezolucije o izdvajanju 10 odsto svakog ulaganja koje bi investitori morali da daju za puteve.

Generalni direktor AMS Osiguranja Dragan Radović rekao je da lošoj bezbednosti na putevima Srbije doprinosi to što su vozila u Srbiji u proseku stara 13,5 godina, i što se uvoze polovna.

Podaci AMS-osiguranja govore da su vozila u Srbiji sve starija, rekao je Radović i ocenio da bi se to predupredilo olakšicama za kupovinu novih i ograničavanjem starosti automobila u saobraćaju.

On je naveo da po podacima AMS Osiguranja saobraćajne nezgode izazivaju uglavnom mladi, loše obučeni i vozači starih automobila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.