AMFILOHIJE:USTOLIČENJE SVEDOČI PRISUSTVO SPC

Izvor: Kurir, 09.Jul.2010, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMFILOHIJE:USTOLIČENJE SVEDOČI PRISUSTVO SPC

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski i mjestobljustitetlj Eparhije raško-prizrenske Amfilohije poručio je da predstojeći čin svečanog ustoličenja patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji prvenstveno ima za cilj neprekinuto svedočenje prisustva Crkve na Kosmetu, kao njenom vekovnom središtu.

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski i mjestobljustitetlj Eparhije raško-prizrenske Amfilohije poručio je da predstojeći čin svečanog ustoličenja patrijarha Irineja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Pećkoj patrijaršiji prvenstveno ima za cilj neprekinuto svedočenje prisustva SPC na Kosmetu, kao njenom vekovnom središtu.

Mitropolit je najavio da je u pripremi pojačanje stalnog prisustva patrijarha Irineja u Peći, postavljenjem njegovog vikara u Patrijaršiji i njegovim što češćim boravljenjem u svom vekovnom sedištu.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavna crkve utvrdio je 3. oktobar za datum svečanog ustoličenja patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji.

"Kosovo i Metohija su prostor velikih svetinja ali i velikih iskušenja. Ta iskušenja se odražavaju i na život Crkve", naveo je mitropolit Amfilohije, podsetivši da je mesto prvog administratora bilo povereno penzionisanom episkopu Atanasiju, a sada njemu.

On kaže da je Eparhija raško-prizrenska raspeta, kao što je i "sav Kosmet i pravoslavni srpski narod koji tamo živi - na raspeću".

Na Kosovu traje "borba neprestana" kako naroda, tako i Crkve, kazao je mitropolit u intervjuu crnogorskom portalu "in4s".

"Narod koji je ostao posle najnovijih pogroma živi i opstaje vekovnim iskustvom, noseći trpjeljivo svoj Krst i znajući da je stradanje Krsta dobrođetelj", naveo je on.

Kao najvažniju potrebu Crkve na Kosmetu, mitropolit je označio održavanje i zaštitu onih koji su na Kosovu ostali, kao i pomoć onima koji su morali da napuste svoja vekovna ognjišta.

"Crkva se stara o obnovi porušenih hramova i za povratak sveštenika, naročito u gradove Prizren, Priština, Peć, Đakovica, jer povratak Crkve je najbolji preduslov za vraćanje naroda", kazao je mitropolit.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.