ALARMANTNO! SRBIJA je na drugom mestu u EVROPI, i to je KATASTROFALNO!

Izvor: BKTV News, 13.Okt.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO! SRBIJA je na drugom mestu u EVROPI, i to je KATASTROFALNO!

Crna statistika!

Srbija je na neslavnom drugom mestu u Evropi po broju obolelih od raka dojke i kardiovaskularnih bolesti!

Za samo 60 minuta, prema statistici Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, od bolesti srca i krvnih sudova umre čak šest pacijenata, dnevno 142, godišnje 52.000! Od raka dojke godišnje oboli oko 4.600 žena, a umre ih 1.600. Kada se to prevede na dnevnu statitiku, dobijamo čistu katastrofu - svakog dana u Srbiji otkrije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se 13 novoobolelih žena, a njih četiri umru od te bolesti, podaci su Srpskog foruma protiv raka dojke.

Prof. dr Vladimir Kovčin, naš najpoznatiji onkolog, kaže za „Alo!” da je to prva statistika koja je podrobna, realna i daje konkretne podatke.

"Frapantni su podaci! Najbitnije je da se radi na ranom otkrivanju raka dojke kako bi ta bolest mogla da se leči. I dalje ne znamo šta je uzrok i zbog toga ne možemo da delujemo preventivno. Jedino što nam ostaje je dobar skrining i rano otkrivanje te vrste raka. Savet ženama je da čim primete nešto neobično - uvučene bradavice, ako napipaju neku kvržicu, promene na koži, asimetriju dojki, moraju odmah da dođu kod onkologa. Tada je prognoza bolja i izlečenje izvesnije", naveo je on.

Prof. dr Miljko Ristić, naš kardiohirurg svetskog glasa, upozorava za „Alo!” da su novi podaci alarmantni!

"Tačno je da smo drugi u EU po obolevanju od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza Rusije. Nažalost, i karcinom dojke uklapa se u tu strašnu statistiku. Takođe smo na drugom mestu u EU. U pitanju je decenijski problem, koji ne može da se reši preko noći. Kada su kardiovaskularne bolesti u pitanju, trebalo bi da se poveća broj preventivnih pregleda i da postanu obavezni za sve građane Srbije. Uz to, neophodno je da se povećaju i kapaciteti za te preglede, ali i broj zaposlenih u njima", naveo je prof. dr Ristić.

U tom smislu, dodaje prof. dr Ristić, uspostavio je kontakt sa poljsko-američkom firmom koja gradi bolnice u EU i koja bi mogla da pomogne u ublažavanju crnog skora u Srbiji.

"Za kratko vreme je sagrađeno 19 bolnica u Poljskoj. U njima su smeštene kardiologija, kardiohirurgija i rehabiltacija. Prošle godine su o tome vođeni razgovori u Ministarstvu zdravlja. Poljaci nude izgradnju koliko god nam je potrebno takvih ustanova. Rok za završetak radova je godinu dana, a dobijamo opremljenu bolnicu u kojoj su svi neophodni aparati, operaciona sala, odeljenja... Poljaci bi o svom trošku zaposlili do 350 sestara i lekara, a jedini uslov je da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) plaća usluge po cenama koje važe i u Srbiji", navodi taj stručnjak.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.