ALARMANTNO! Nedostaju sve krvne grupe!

Izvor: BKTV News, 04.Avg.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO! Nedostaju sve krvne grupe!

Važan apel!

Rezerve Instituta za transfuziju krvi Srbije dodatno su smanjene, jer je zbog vrućine odziv stanovništva na akcije dobrovoljnog davalaštva daleko ispod očekivanog.

U sredu je, recimo, prikupljeno 169 jedinica krvi, a bolnicama izdato 209.

Za žene koje žive u srpskim selima ovo će od sada biti obaveznoGordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju kaže za Večernje novosti da su smanjene rezerve svih krvnih grupa i da su trenutne >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rezerve dovoljne samo za dva dana, s tim što se zbog najavljenog porasta temperature narednih dana očekuje dodatni pad davalaštva. "Još nekako uspevamo da održimo sistem i zasad nema odlaganja operacija. Ako se i desi da nemamo dovoljno jedinica ili određenu grupu koja je neophodna za planirani operativni zahvat, to se reši u toku dana", kaže Gordana Anuljeskov.

Institut ima dosta planiranih akcija i one se, bez obzira na smanjen broj davalaca, ne odlažu, ali je zbog ekstremne vrućine moralo da se skrati vreme nekih od akcija.

Stižu nova i stroža pravila za građane Srbije: Ministarstvo najavilo novi pravilnik!Četvrtak su organizovane akcije u okviru letnje kampanje prikupljanja krvi u Čačku i Mladenovcu, i redovne akcije Instituta u Beogradu i okolini. U Kostolcu i Obrenovcu krv su organizovano davali zaposleni u termoelektranama.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.