AJNŠTAJN VIŠE NE VAŽI!

Izvor: Kurir, 24.Sep.2011, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AJNŠTAJN VIŠE NE VAŽI!

BEOGRAD - Ajnštajnova teorija pada u vodu? Čitav svet šokiran je epohalnim otkrićem naučnika CERN, koji su ustanovili da postoji čestica brža od svetlosti.

BEOGRAD - Ajnštajnova teorija pada u vodu?

Čitav svet šokiran je epohalnim otkrićem naučnika CERN, koji su ustanovili da postoji čestica brža od svetlosti.

Redovni profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu i rukovodilac srpskog tima u eksperimentu CMS u CERN Petar Adžić kaže da bi fizika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << morala da se koriguje ukoliko bi se pokazalo da je ovo istraživanje tačno.

- Ako se ispostavi da se neutrino kreće brzinom većom od svetlosti, moglo bi da dođe do korekcije Ajnštajnove teorije relativiteta, koja predstavlja temelj moderne fizike. U narednom periodu uslediće pažljive provere naučnih timova u drugim nezavisnim eksperimentima kako bi se definitivno utvrdila verodostojnost ovih rezultata - naveo je Adžić.

Naučnici su ustanovili da se neutrino kreće 60 nanosekundi brže od svetlosti tako što su snopove ovih čestica slali iz Ženeve do 730 km udaljenog italijanskog grada Gran Saso.

(S. Ž.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.