Izvor: B92, 04.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI: Čuvari mučili osumnjičene za ubistvo Đinđića

Beograd -- Međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešnel" zatražila je istragu povodom optužbi da su zatvorski čuvari mučili osobe osumnjičene da su umešane u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Agencija AP emitovala je izveštaj AI u sredu, u 23.52 sata, uz naznaku, pod embargom do četvrtka, u 01.00 čas. Izveštaj, koji ta međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava objavljuje, zasnovan je na tvrdnjama žrtava i advokata. U njemu se ukazuje na "široku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upotrebu mučenja" pritvorenika koji su uhapšeni posle ubistva premijera Đinđića 12. marta u Beogradu. "Verujemo da je upotreba mučenja i lošeg tretmana bila široko rasprostranjena tokom operacije 'Sablja', naročito protiv onih koji su viđeni kao relativno mali kriminalci, van očiju javnosti, i čije optužbe najverovatnije neće biti objavljene javnosti", piše AI.

U izveštaju AI se navodi da su čuvari pritvorenicima stavljali kese na glave, tukli ih, koristili elektro šokove i priređivali lažna pogubljenja. "Ovo su veoma ozbiljne optužbe", navodi se u izveštaju. "Zato tražimo od srpskih vlasti da dozvole nama i drugim grupama za zaštitu ljudskih prava slobodan pristup kako bi u privatnosti intervjuisali zatvorenike i tako ocenili pravu veličinu problema".

Amnesti navodi da su mnogi koji su mučeni bili uplašeni da otvoreno pričaju o svojim mukama kako ne bi bili ponovo uhapšeni, ili bili meta drugih pritisaka. Neki su, ipak, javno govorili o tome, dok su drugi, koji su ostali u pritvoru, svoje optužbe izneli preko advokata, navodi se u izveštaju AI. Srpske vlasti demantovale su ove optužbe koje su ranije iznele i druge grupe za zaštitu ljudskih prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.