A za razrednu bicikl

Izvor: Glas javnosti, 11.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A za razrednu bicikl

KRALJEVO - Oduvek su učenici, odnosno njihovi roditelji, poklonima „podmićivali“ nastavnike ne bi li na kraju školske godine „zaradili“ koju ocenu više. Nekada su učiteljice ili razredne starešine dobijale korpice pune jaja, koju pečenu kokošku, čabricu sira... Poslednjih godina kraljevački učenici postaju sve „darežljiviji“, pa pojedini nastavnici dobijaju, odista, vredne poklone. Ima, međutim, roditelja koji tvrde da, zapravo, pojedini nastavnici vešto nagoveste šta bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << voleli da im se pokloni, a to učenici doživljavaju kao nalog koji se mora ispuniti.

Izraz ljubavi i poštovanja ili ispunjavanje „naloga“, tek sredovečna nastavnica u jednoj kraljevačkoj osnovnoj školi od svojih pulena na poklon je dobila - bicikl. Da u školu ne dolazi pešice, a pošto je već zašla u godine, jasno, sve teže hoda. NJena koleginica, mlađana nastavnica fizičkog vaspitanja, ubuduće će na časove, takođe, moći da dolazi „prevoznim sredstvom“. NJoj su đaci, pre koji dan, poklonili rolere.

SAMI SEBE PREPORUČUJU ZA PRIVATNE ČASOVE

U svakoj školi se zna ko od nastavnika šuruje s učenicima i njihovim roditeljima. Javna je tajna da mnogi prosvetari učenicima kojima, inače, predaju, drže i privatne časove ili ih „razmenjuju“ s kolegama.

- To je već nedozvoljeno i kažnjivo. Imali smo prilično pritužbi roditelja da, recimo, nastavnik učenika oceni slabom ocenom, a onda mu „preporuči“ da se sprema kod toga i toga ili ga on, tajno, podučava kod svoje kuće - kažu u Ministarstvu prosvete. Za ovakva nastavnička mešetarenja inspektori, uglavnom, doznaju kad bude kasno, pa nije zabeležen nijedan slučaj kažnjavanja neodgovornih nastavnika, kojih je u kraljevačkim školama sve više.

Za oko nam je zapao i jedan posve originalan poklon. Pred glavnim ulazom u poznatu gradsku osnovnu školu mesecima, ako ne i čitave godine, stajao je grafit, ispisan krupnim crvenim slovima: „Direktorka je najbolja“. Ova učenička pažnja nedavno je, ipak, prekrečena, ali „darežljivi“ učenici su, gotovo na istom mestu, ponovo napisali da je „direktorka kul“. Ovog puta, doduše, nešto sitnijim slovima.

Učiteljice i nastavnice učeničkom „pažnjom“ naročito su obasute Osmog marta. Tada đaci u školu dolaze s najvrednijim poklonima kao što su zlatni lančići i prstenje, jer, koji dan pre, dobiju „savet“ da ne troše pare na bukete cveća.

Predstavnici Ministarstva prosvete, s kojima smo o ovoj pojavi razgovarali, nemoćno sležu ramenima i kažu da su za „neobične“ đačke poklone čuli, ali, tumače oni, zakon nigde ne zabranjuje poklanjanje. Svaki prosvetni radnik, dodaju, trebalo bi da bude primer i u pogledu moralne čvrstine, ali to često nije slučaj. Na poklone gotovo svi „padaju“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.