Izvor: Danas, 23.Feb.2015, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A od bake vila, automobil i jahta

Lični stav - Večito prisutne estradne zvezde u štampi koja im posvećuje pažnju i time hrani nezasitu znatiželju svojih čitalaca za privatnim životom javnih ličnosti, mogle su se poslednjih dana videti na fotografijama prikazane kako užurbano sa fasciklom pod rukom, podsećajući na studente koji trče na ispit, a put ih zapravo vodi u Poresku upravu, gde ih očekuje razgovor teži od ispita. Pozvani su da polože račun poreskim inspektorima. Čitaoci ne mogu da se otmu ose- ćanju likovanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << jer su, eto, i čuveni „nedodirljivi“ dolijali. Poreznicima svoju imovinu oni najčešće pravdaju da je stečena nasleđem ili poklonom, a da od svojih estradnih aktivnosti skoro da i ne prihoduju. Kako, inače! No, da li javnost aktivnosti Poreske uprave vodi disciplinovanju poreskih obveznika?

Shodno članu 7 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih su službena lica i sva druga lica koja učestvuju u poreskom postupku došla u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku smatraju se službenom tajnom i čuvaju se kao službena tajna. Navedena norma ne štiti „prestupnike“. Naprotiv, navedena norma proklamuje, kako princip poverljivosti poreskih informacija, tako i princip zaštite poverenja poreskih obveznika u poresku administraciju.

Drugim rečima, ako, iole, bogatiji građanin (ne samo estradna zvezda) unapred zna da će iskaz koji o svojoj imovini i prihodima pruži organima poreske uprave, sutradan biti lepo upakovan u novinski članak, to u njemu ili njoj može olako pobuditi interes da svoju „imovinsku kartu“ utanji ili da na drugi način pokuša da izbegne obavezu pla- ćanja poreza. Stoga je na Poreskoj upravi pravo i obaveza, da ako poreski obveznik ne podnese poresku prijavu, odnosno ako, suprotno zakonu, ne obavi utvrđivanje poreske obaveze ili ga izvrši netačno ili nepotpuno, u postupku poreske kontrole, odnosno na osnovu procene poreske osnovice, rešenjem utvrdi porez.

Na ovom se mestu, pak, olako može upasti u zabludu jer je prosečnom građaninu poznatiji sličan propis, skriven u istom članu istoga zakona, ali u stavu 8 koji predstavlja izuzetak od obaveza čuvanja službene tajne, a koji nalaže da se imena velikih dužnika, pravnih lica i preduzetnika, koji duguju preko 20, odnosno 5 miliona dinara, imaju objaviti javno. Ovaj „stub srama“ rezervisan je, dakle, isključivo za poreske dužnike čiji je poreski dug utvrđen i neplaćen, a nipošto za građane kojima je utvrđivanje poreskog duga u postupku. Jer budžet se ne puni novinskim člancima već novčanicama!

Autor je dipl. pravnik, istraživač Centra za društvena istraživanja

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.