Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 16:18

Брнабић: ЕБРД одобрава нових 80 милиона евра за дигитални развој Србије

Одбор Европске банке за обнову и развој сутра ће одобрити 80 милиона евра кредита Србији, од чега је 70 милиона намењено научно технолошким парковима, рекла је премијерка Ана Брнабић после састанка са председницом Европске банке за обнову и развој у Лондону. Још >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 10 милиона биће уложено у изградњу Био4 кампуса.
Премијерка Ана Брнабић истакла је успех компанија из нишког научно-технолошког парка који, уз Чачак, добија додатну зграду.

"То је фаза 2 НТП у Нишу, фаза 2 НТП у Чачку, НТП у Крушевцу. Гледамо такође за НТП Крагујевац. Остаће ту новца и за Београд, иако са Европском инвестиционом банком радимо фазу 2 у Београду. Настављамо да инвестирамо у младе, образоване, креативне иновативне људе. Оно што је посебно важно, то је ван Београда, Ниш се показао као један од најуспешнијих НТП. Компаније у НТП у Нишу креирају невероватне производе, услуге, додатну вредност, невероватна је енергија тамо. Моја жеља је да што пре градимо додатну зграду у Нишу, али и у Чачку. Настављамо даље, имамо велике планове", каже премијерка.
Захвалила је партнерима у ЕБРД и председници банке што су, каже, препознали потенцијал који ће бити остварен кредитом.
"У рекордном року су завршили извештаје и анализе, цео процес одобравања завршен је за мање од годину дана. Очекујем сутра да се то формално одобри на одбору ЕБРД и да у петак ујутру потпишемо све у Београду", додаје Брнабићева.
Истиче да је сарадња Србије и ЕБРД одлична у области енергетике.
"Дакле - зелена транзиција, зелена агенда, бољи квалитет ваздуха у Србији. Додатни кредит за ЕПС, али условљен аукцијама за додатне капацитете из обновљивих извора енергије. То је добро за грађане и привреду, јер ћемо добити више зелене енергије и зато што ће то утицати на цену струје у Србији. Имамо један другачији систем и верујем да ће то променити нашу енергетску слику, слику наше животне средине и оно што је важно, квалитет ваздуха", закључује премијерка.
ЕБРД: Пројекат у НТ парковима наш приоритет Председница Европске банке за обнову и развој Одил Рено-Басо каже да је са премијерком разговарала о пројектима банке у Србији.
"Пројекат у НТ парковима је наш приоритет, јер је нов и развиће технолошке и научне капацитете земље. А нама је важно све и у вези са обновљивим енергијом која доприноси развоју. Зелена економија нам је важна и зато финасирамо енергетски сектор и зелену транзицију", рекла је Одил-Басо.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.