8. mart, vek posle u Srbiji

Izvor: B92, 08.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

8. mart, vek posle u Srbiji

Beograd -- Nevladina organizacija Žene u crnom sprečena da obeleži 8. mart skupom u Beogradu jer je MUP zabranio njihov marš i performans.

Pre sto godina su žene u Čikagu marširale za svoja ljudska prava, a pre 98 godina je Klara Cetkin predložila da se 8. mart slavi kao praznik. Međutim, nevladina organizacija Žene u crnom nije mogla da obeleži 8. mart skupom u Beogradu, jer je MUP zabranio njihov marš i performans, uz obrazloženje da bi time došlo do ometanja saobraćaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugrožavanja zdravlja, bezbednosti ljudi i imovine.

Druge organizacije koje se bave problemima žena u Srbiji, smatraju da je odluka policije pogrešna, posebno što se radi o obeležavanju stogodišnjice Dana žena.

Marija Perković iz nevladine organizacije Žene u crnom odluku policije da zabrani njihov skup vidi kao atak na osnovna građanska prava. Ona za B92 kaže da je zamena teza obrazloženje MUP-a da Žene u crnom mogu ugroziti nečiju bezbednost.

"Pre svega je država, videli smo to pre nekoliko nedelja, organizovala miting koji je proizveo ogromnu količinu nasilja i posle koga se tenzija dodatno podigla. I sada Žene u crnom ne mogu da izađu na ulicu i traže svoja prava jer mi ćemo, navodno, ugroziti bezbednost, a država je ta koja ugrožava bezbednost svih nas politikom koja pokušava da ukloni, eliminiše, omalovaži sve one koji drugačije misle", kaže Perkovićeva.

Koordinatorka Sigurne ženske kuće Vesna Stanojević odluku policije o zabrani osmomartovskog skupa, smatra potpuno pogrešnom. Ona kaže da u društvu, koje se izjašnjava kao demokratsko, to ne sme da se događa.

"Pre sto godina su žene u Čikagu krenule da marširaju za svoja ljudska prava, a pre 98 godina je Klara Cetkin predložila da se 8. mart slavi kao praznik. Prema tome, na taj dan zabraniti manifestaciju Žena u crnom, mislim da je stvarno najpogrešnije nešto što može da se desi", kaže Stanojevićeva.

Ipak, nekoliko vladinih organizacija organizovalo je osmomartovska okupljanja, pa su tako žene iz Sigurne kuće poklanjale sugrađankama simbolične poklone koje su same napravile, a u centru grada će lekari ženama deliti besplatne savete.

"Njihova inicijativa je bila da neku poruku pošalju ostalim ženama koje trpe nasilje, a koje nisu još uvek uspele da iz toga izađu jer još nemaju konačnu odluku da se iz situacije nasilja može izaći. Neke od njih će biti pored štanda, ali to su one žene koje procene da smeju, da im ne preti nikakva opasnost. One druge, koje su još uvek nebezbedne, koje kod nas borave zato što moraju da se sklone i sakriju, one neće izaći jer bi time dovele u pitanje svoju bezbednost", kaže kaže Vesna Stanojević iz Sigurne kuće.

Poklon ženama pripremio je i fond Katarina Rebrača, koji je uz pomoć Ministarstva zdravlja, na Trgu Republike postavio montažnu ordinaciju gde će žene moći da obave sistematski pregled ili da dobiju savet lekara večeras do 20 sati.

U akciju se uključilo šest beogradskih Domova zdravlja, između ostalih sa Palilule, Savskog Venca i Starog grada. "Ženski bazar zdravlja" biće na raspolaganju i Novosađankama, za nedelju dana, a tokom aprila seli se u Kragujevac i Niš.

Akciju povodom međunarodnog dana žena, organizovala je i Demokratska omladina u saradnji sa Forumom žena Demokratske stranke. Oni su sproveli anketu da bi saznali koji su sve problemi žena na lokalnom nivou, osim zapošljavanja, materijalnih problema, nejednakih plata i radnog vremena vrtića.

G17 plus: Pokušaj blokade građanskog društva

Ženska mreža G17 plus ocenila je da je policijskom zabranom "građankama Srbije oduzeto stogodišnje pravo da javno demonstriraju svoje stavove".

Podsetivši da se ta godišnjica Međunarodnog praznika žena svuda u svetu obeležava velikim mirovnim ženskim maršom, Ženska mreža G17 Plus "najoštrije osuđuje ovakvu odluku MUP-a i smatra da je na delu pokušaj blokade građanskog društva".

"Zabranom skupa MUP Srbije je zabranio ženama Srbije solidarnost i zajednički aktivizam sa ženama Evrope i sveta. Očigledno da je zabranjen svaki oblik građanskog aktivizma, osim onog u režiji 'narodnjačko-radikalske' političke opcije", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.