75 godina od ustaškog pokolja Srba u Piskavici

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

75 godina od ustaškog pokolja Srba u Piskavici

Danas se obilježava 75 godina od ustaškog pokolja 562 Srba Potkozarja i Piskavice, prenosi agencija Srna. Obilježavanje počinje u 11 časova kod Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, a na njoj će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Ustaše su u dva navrata, 5. i 12. februara 1942. godine, u ova dva banjalučka prigradska naselja na najsvirepiji način ubile 562 mještana među kojima 77 djece.

Svjedok ovog ustaškog pokolja Jovanka Milaković ranije je ispričila kako je njena porodica stradala u tom nemilosrdnom zločinu.

„Kada su ustaše stigle u selo i počele pucati, majka je povikala da bježimo. Jedna sestra i ja smo pobjegle, dok su u kući ostali otac, majka, tri brata i najmlađa sestra. Kad smo se ujutro vratile kući, našle smo ubijene roditelje, zaklanu braću, dok je sestra, koja se sakrila pod krevet, umrla od hladnoće,“ sjeća se Jovanka.

Preživjeli mještani su kradom noću ukopavali mrtve, kojih je bilo na svakom koraku.

Savanović je ranije rekao da ovakav zločin govori o mračnoj ideologiji fašizma i koliko je ovaj prostor istorijski zatrovan mržnjom.

IN4S

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OBELEŽAVANJE 75 GODINA OD USTAŠKOG POKOLJA: Na najsvirepiji način ubijeno 562 Srba

Izvor: Kurir, 12.Feb.2017

...Ustaše su u dva navrata, 5 i 12 februara 1942 godine, u ova dva banjalučka prigradska naselja na najsvirepiji način ubile 562 meštana među kojima 77 dece..Svedok Јovanka Milaković ranije je ispričala kako je njena porodica stradala u tom zločinu.."Kada su ustaše stigle u selo i počele pucati,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.