70 gimnazija dobija specijalizovana informatička odeljenja

Izvor: NovaEnergija.net, 26.Apr.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

70 gimnazija dobija specijalizovana informatička odeljenja

Od septembra će 70 gimnazija u Srbiji imati specijalizovana, informatička odeljenja. Učenici će tako uz tradicionalne gimnazijalske predmete učiti i programiranje. U planu je da svako odeljenje ima 20 učenika. U Ministarstu prosvete kažu da je to jedan od načina da vlada odgovori na potrebe tržišta rada na kojem trenutno fali 15.000 IT stručnjaka.
O tim odeljenjima učenicima u O.Š. “Kralj Petar” govorili su predstavnici Ministarstva prosvete, profesori informatike i predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << IT sektora iz Inicijative Digitalna Srbija
Učionice u gimnazijama su spremne, osmaci za N1 kažu – spremni su i oni – za nova znanja.
“Za početak pravljenje sajtova, možda grafički dizajn, a kasnije i samo kodiranje sajtova. Mislim, već znam deo toga, ali ne znam toliko dobro”, kaže učenik Marko Stamenković.
“Volela bih to da upišem zato što volim da se bavim informatikom i uopšte prirodnim naukama, a to mi deluje dobro i za karijeru dalju i uopšte dobra ideja. A posle toga može bilo šta drugo, a ipak se skupi neko znanje vezano za moderne nauke”, kaže učenica Teodora Vuković.
Za četiri gimnazijalske godine učenici će imati 934 časa informatike. Učiće o primeni računara, bazi podataka, savladaće i programiranje, objašnjava Saša Stojanović iz Ministarstva prosvete.
“Ono što Ministarstvo radi da taj kvalitet bude na zagarantovanom nivou jesu obuke nastanvika koji će držati nastavu iz predmeta vezanih za informacione tehnologije u specijalizovanim odeljenjima, i naravno pripremu odgovarajuće stručne literature koja će se koristiti u procesu nastave”, dodaje on.
Za IT sektor ovo je dobra vest. Kvalitetno obrazovanih IT radnika u Srbiji manjka, pa Nebojša Bjelotomić iz kompanije SAGA kaže da je važno da se učenici 21. veka što pre susretnu sa algoritamskim razmišljanjem.
“Dobra ideja ovih odeljenja je da u toku već srednjoškolskog obrazovanja privreda bude u kontaktu sa budućim kandidatima za posao, da ih pratimo i da negde računamo na njih kada završe fakultete da mogu da nam se pridruže, da mi znamo sa čim raspolažemo”, naveo je on.
Kandidati će polagati poseban prijemni: matematičke zadatke naprednog nivoa. Spisak gimnazija koje će imati IT odeljenja, datumi prijava i prijemnih ispita nalaze se na sajtu Ministarstva prosvete.
Izvor: N1
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.