Izvor: B92, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

7.500 poziva dečjoj SOS liniji

Beograd -- Dečja telefonska linija tokom prošle godine obavila 2.682 razgovora sa decom i odraslima koji su zabrinuti za decu.

Rukovodilac programa Željka Burgund rekla je da je osnovni cilj dečje SOS linije da podrži, informiše i savetuje svu decu, a posebno onu koja se nalaze u posebno teškim i rizičnim situacijama. "Problemi sa kojima se deca i tinejdžeri suočavaju su najrazličitiji, od onih simpatičnih ljubavnih do zlostavljanja i nasilja", kaže ona.

Najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece (37 odsto) se javlja zbog problema u odnosima sa vršnjacima, zatim slede psihosocijalne teme i mentalno zdravlje (15,3 odsto) i loši odnosi u porodici (15,2 odsto).

Burgundova je rekla da je dečja SOS linija registrovala 7,6 odsto poziva u vezi sa zlostavljanjem i nasiljem, ali da to ne znači da je nasilja malo, već da se ono u malom broju prijavljuje.

Koordinatorka projekta Ljiljana Neljdihin-Ivanišević rekla je da su nasilnici u porodici najčešće očevi ili osobe koje preuzimaju deo očinske uloge, majčini novi partneri, a zatim majke ili žene koje preuzimaju ulogu majke, nove partnerke njihovih očeva.

"Deca najčešće fizičko i emocionalno zlostavljanje prvo vide kao nešto što su zaslužila i tek kasnije postaju spremna da o tome razmišljaju na drugi način", kaže ona.

"Nasilništvo roditelja deca objašnjavaju alkoholizmom ili drugom bolešću zavisnosti, kao što je kocka, mentalnim bolestima i aktuelnim stresnim porodičnim situacijama, često gubitkom posla", objasnila je Ljiljana Neljdihin-Ivanišević.

Prema njenim rečima, SOS liniji se najčešće obračaju deca od 13 do 15 godina (35,4 odsto). Sa decom uzrasta do šest godina obavljeno je 3,6 odsto razgovora. Registrovano je i 279 poziva odraslih osoba, najčešće samih roditelja.

SOS dečja linija 0800-123-456 otvorena je 24 sata, a svaki poziv je besplatan. Na pozive odgovaraju obučeni telefonski savetnici, koji su po osnovnim profesijama psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, specijalni pedagozi, andragozi, pravnici i zdravstveni radnici.

SOS dečja linija počela je da radi u oktobru 2005, na inicijativu Katarine Karađorđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.