Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Nirnberškog procesa

Beograd -- Dana 20. novembra 1945. započeo je prvi proces čelnicima jedne države koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti

Nirnberški sud formirale su savezničke sile odmah po završetku rata. Sudsko veće činile su sudije iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, SSSR i Francuske, a predsedavao je američki sudija Robert Džekson. Saveznici su odabrali Nirnberg kao mesto za suđenje nacistima, zato što su upravo u njemu pre rata usvojeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasni zakoni.

Na optuženičkoj klupi našla su se 22 nacistička lidera, među kojima i Herman Gering, Rudolf Hes i Joakim fon Ribentrop. Svi su odgovarali po tri tačke optužnice: zločini protiv čovečnosti, ratni zločini i zločini protiv mira.

Tok suđenja je bio prevođen na nemački, engleski, francuski i ruski jezik, a svi optuženi, koji su se pred sudskim većem pojavili u nacističkim uniformama, izjavili su da nisu krivi. Jedino je Hitlerov arhitekta i ministar naoružanja Albert Šper priznao krivicu, što mu je omogućilo da izbegne smrtnu kaznu.

Prvi Nirnberški proces, na kome se sudilo čelnicima nacističkog režima, trajao je do 30. septembra 1946. godine i okončan je izricanjem 12 smrtnih kazni. Jedanaest nacističkih lidera je obešeno, a sedmorica su osuđena na dugogodišnje kazne zatvora.

Sudski zapisničari su tokom procesa zapisali više od četiri miliona reči, a u sudskoj arhivi ostalo je 7.300 metara filma, 1.500 stranica, oko 300.000 svedočanstava a saslušano je 236 svedoka.

Nirnberški proces bilo je prvo suđenje za ratne zločine pred jednim međunarodnim sudom. Analitičari su ocenili da je, na osnovu načina na koji je sudija Džekson vodio proces, bilo jasno da saveznici, Amerikanci pogotovu, očekuju da će Nirnberg postati model za međunarodni pravosudni sistem sa stalnim međunarodnim krivičnim sudom koji će se baviti genocidom, ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti.

Upravo je Nirnberški proces, smatraju eksperti, postavio osnov za sve buduće procese povodom kršenja ljudskih prava, od suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, genocida u Ruandi ili suđenja iračkom diktatoru Sadamu Huseinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.