Izvor: RTS, 09.Apr.2023, 06:13

Португалија пример енергетске транзиције – из обновљивих извора добија 60 одсто енергије

Португалија је добар пример успешне енергетске транзиције. Из обновљивих извора већ добијају 60 посто енергије, а за две године биће то 80 процената. Пре годину и по престали су и са производњом струје из угља и угасили и последњу термоелектрану. Али неке и даље зарађују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << новац.
Делови агрегата и система старих термолектрана на угаљ су изложбени експонати на платоу седишта компаније "Енергија Португалије" - највећег произвођача струје у земљи. Ускоро их премештају на дно океана, где ће бити стална поставка отворена за рониоце. И најстарија термолектрана је међу највећим туристичким атракцијама Лисабона.
Музеј уметности архитектуре и технологије је међународна институција која се простире на 38 хиљада квадратних метра. То здање је некадашња термоелектрана на угаљ која је саграђена још 1908. године.
Брже одрицање од угља Португалији је омогућио повољан географски положај и клима - имају водни потецијал, 300 сунчаних дана, и ветар који стално дува са Атлантика. Али истичу – земља је мудро поступила јер је у енергетску транзицију ушла још пре две деценије што им је олакшало и актуелну енергетску кризу.
"Сада смо много самосталнији. Због климатских промена имамо стратегију инвестирања и комбинујемо различите технологије у производњи зелене енергије. Kључно је да се обезбеди сигурност испорука, али и да индустрија има чисту, поуздану и ценовно конкурентну енергију", рекла је Ана Фонтура Гоувеија, државна секретарка за енергетику и климу у Влади Португалије.
На обалама реке Тежо су терминали за течни гас. А Kомпанија "Енергија Португалије" на вештачком језеру има плутајућу соларну електрану највећу у Европи, из ветра обезбеђују 49 посто струје, а из хидроелектрана 36 посто. Само они у наредне три године у зелене мегавате уложиће 25 милијарди евра.
"Енергетску транзицију треба да се укључе сви, да се електрификују грејање и превоз, укључујући употребу водоника и синтетичких горива у поморском и авио-саобраћају, и унапреди енергетска ефикасност. ЕДП је део тих промена и циљ је да удвостручимо капацитете обновљиве енергије", рекао је Антонио Кутињо, директор за иновације у компанији ЕДП.
Португалски инвеститори су заинтересовани и за улагања у нашу земљу. План је да већ у јуну почне градња соларне електране у Голупцу, инвестиције вредне 30 милиона евра, а потом и ветропарка.
"Србија почиње тај важан транзициони процес. Земља је у успону и има приступ финасијским фондовима за улагања, желимо да будемо укључени. Више студија је показало да постоје савршени услови за наш соларни пројекат. План је да градњу почнемо ове године, а да буде оперативан већ почетком наредне године", рекао је Карлос Консеисао, директор Инжењеринга, енергије и животне средине - "Група HOV".
Искуство Португалије је драгоцено. Улагањем у обновљиву енергију земља је успела да смањи увозну енергетску зависност већ - за трећину.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.