Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 09:27

Благојевић: Реконструкција дела школе "Владислав Рибникар" почиње 6. јула

Министар за јавна улагања Марко Благојевић рекао је за РТС да реконструкција дела објекта школе "Владислав Рибникар" са улазом из Улице Светозара Марковића почиње 6. јула. Радиће се санација зидова, подова, осветљења, унутрашње столарије, тоалета, свега онога што >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је неопходно да буде урађено да би деца могла да похађају наставу у пристојним условима, а цена радова је 18 милиона динара, истакао је Благојевић.
Прошла су два месеца од трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, када је тринаестогодишњи дечак ушао у школу и убио деветоро ђака и чувара и ранио шесторо ученика и наставницу. После тог злочина, школска година завршена је раније. Један од захтева родитеља, била је и реконструкција школе, како би се од септембра настава одвијала уобичајено.

Издата је грађевинска дозвола за реконструкцију, како је раније најављено. Део школе у којем се трагедија догодила биће претворен у меморијални центар, а део школе ће бити од септембра припремљен за наставу.
Марко Благојевић, министар за јавна улагања, рекао је за РТС да реконструкција дела објекта школе са улазом из Улице Светозара Марковића почиње у четвртак, 6. јула.
"Рeч je о радовима које је реално могуће извести за ово време које нам је преостало до почетка школске године. Ради се о нешто мање од два месеца и то су радови на адаптацији и санацији ентеријера тог дела школе, дакле, дела школе са улазом из Улице Светозара Марковића", напоменуо је Благојевић.
Биће простора за све ученике Школу похађа више од 1.100 ученика, распоређених у 42 одељења од 1. до 8. разреда.
Одговарајући на питање да ли ће бити простора за све ученике, Благојевић истиче да школе имају потврду да ће бити места за све ученике.
"Биће урађено све оно што је неопходно да буде урађено и што реално може да буде урађено до 1. септембра, како би деца од 1. септембра почела да похађају наставу у једном пристојном, чистом објекту. Ради се о објекту који је у јако лошем стању, управо зато је тај објекат Град и изабрао за комплетну реконструкцију. Изабран је тај објекат и објекат још једне школе", рекао је министар.
Додаје да је тај пројекат одавно у припреми, у фебруару је предато за грађевинску дозволу, с тим што се сад, заправо, ради једна ограничена интервенција, коју је реално могуће извести за мање од два месеца, која подразумева адаптацију и санацију ентеријера.
"Дакле, радиће се санација зидова, подова, осветљења, унутрашње столарије, тоалета, свега онога што је неопходно да буде урађено да би деца могла да похађају наставу у пристојним условима", наводи Благојевић.
Истекао рок за жалбе, како је изгледао конкурс за реконструкцију Благојевић је рекао да уговарању овог посла претходи спровођење поступка јавне набавке. Учествовало је 11 компанија које су биле груписане у седам понуда, а изабрана је, како каже, најповољнија понуда.
Према његовим речима, цена по којој ће радови бити изведени је 18 милиона динара. Очекује да радови буду изведни квалитетно.
Благојевић је рекао да се сада ради оно што може реално да буде урађено за мање од два месеца – ради се о ограниченој интервенцији.
Део зграде школе биће претворен у меморијални центар Одговарајући на питање да ли ће део зграде бити претворен у меморијални центар, Благојевић каже да је то предмет разговора са родитељима деце, ученика школе, са породицама жртава и биће урађено оно што буде исход тих разговора.
"Меморијал ће извесно бити направљен", закључио је Благојевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.