Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 06:01

На радном месту прошле године страдало 56 особа, како заштитити запослене

На радном месту прошле године живот је изгубило 56 радника, најчешће на градилиштима. Око три четвртине пријава против одговорних за њихово страдање судови одбаце. У ресорном министарству најављују промене закона и увођење строжих казни за несавесне послодавце >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и до два милиона динара.
Они по сунцу, киши, неретко и без заштитне опреме, раде на висини. Зато не чуди што се половина смртних повреда на раду догоди управо на градилиштима. Иако су послодавци дужни да радницима обезбеде опрему и средства за личну заштиту, у пракси то често избегавају.
"Ми смо у претходној 2022. години извршили 65.000 инспекцијских надзора, то није мали број и ми смо том приликом поднели 3.944 захтева за покретање прекршајног поступка, као и 52 кривичне пријаве из области безбедности здравља на раду", каже Саша Перишић из Инспекције рада.
Од 227 захтева за покретање поступка који су стигли на адресу прекршајног суда у Београду, тек свака десета завршила се осуђујућом пресудом.
"Рок за вођење поступка је две године. Сам број тих пријава је занемарљив у односу на број предмета које има Прекршајни суд у Београду и без обзира колико се надзора изврши од стране инспектората, јако мали број је поднетих захтева за покретање прекршајних поступака", рекла је Оливера Ристановић из Прекршајног суда.
Да би се обезбедила боља заштита радника, надлежно министарство после 18 година пише нови закон који би, између осталог, требало да дâ већа овлашћења инспекторима – на пример, да на месец затворе градилиште ако утврде да су услови за рад небезбедни.
"Обавеза која се намеће послодавцу, да на захтев запосленог обезбеди редован лекарски преглед који има везе са ризицима које његово радно место носи. Да се најмање једном у години дана спроведе нова обука Посебне обавезе за издавање радних дозвола за одређена високоризична места од стране послодавца", истакао је министар Никола Селаковић.
Ранка Савић из асоцијације независних синдиката рекла је да је синдикат поздравио увођење јединствене листе, регистра повреда на раду, где на једном месту можемо да видимо о ком броју се ради. Како каже, највећа замерка преузимања одредбе из старог закона је то да је инспектор у обавези да се у року од три дана најави да ће извршити инспекцијски надзор.
Према проценама Међународне организације рада, сваке године страда више стотина хиљада радника, а око триста милиона претрпи озбиљне повреде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.