450.000 Katalonaca demonstriralo u centru Barselone

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2017, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

450.000 Katalonaca demonstriralo u centru Barselone

Oko 450.000 Katalonaca demonstriralo je u centru Barselone, tražeći oslobađanje Žordija Sančesa i Žordija Kuišarta - lidera organizacija Nacionalna katalonska asambleja i Òmnium Cultural koje su igrale važnu ulogu u pripremi nedavnog referenduma o nezavisnosti.

U demonstracijma su učestvovali i šef katalonske autonomije Karles Pudždemon i njegov zamenik Oriol Žunkeras i drugi članovi vlade u Barseloni čije odstranjivanje od vlasti traži španska vlada Marijana Rahoja.

Okupljeni su skandirali: „Sloboda! Sloboda!“.

Bivši lider Katalonije Artur Mas, koji se takođe priključio akciji, očekivano je istupio protiv odluke Rahojeve vlade da predloži španskom Senatu da ograniči autonomiju Katalonije.

Ocenio je da je ta odluka „nezakonita i amoralna“. I nastavio:



„Mnogi u Kataloniji će ustati u zaštitu naše demokratije i autonomije. Politička kratkovidost Madrida je ogromna. Na ponudu dijaloga odgovorio je pendrekom“.

U protestnoj akciji učestvuje i gradonačelnica Barselone Ada Kolau koja je pristalica ostanka Katalonije u sastavu Španije.

Ona je sve protivnike odluke Rahojeve vlade pozvala da izađu na ulice i da „zaštite prava, slobode i samoupravu Katalonije“.



Na mitingu je govorila i Marta Paskal, generalni koordinator Katalonske evropske demokratske partije koja je osudila odluku španskih vlasti o raspuštanju vlade Katalonije. Tu odluku je nazvala „sramnom i varvarskom“.

I Masov govor je najava da će se situacija dalje zaoštravati. Uprkos tome što je Rahojeva vlada na sebe preuzela i pravo naređivanja katalonskoj policiji.

Pobuna, u suštini, već počinje.

Katalonska televizija TV3 odbila je da se potčini Rahojevoj vladi koja je objavila da preuzima i nadležnosti koje je Pudždemonov Ženeralitet imao prema katalonskim medijima.

Ključno će biti: hoće li Katalonija proglasiti nezavisnost i kako će se postaviti njena policija.

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.