45 godina od prvog leta Suhoja 27

Izvor: TangoSix.rs, 05.Jul.2022, 07:20

45 godina od prvog leta Suhoja 27

Ruska državna kompanija Rosoboroneksport saopštila je juče da se ove godine obeležava 45 godina od prvog leta prototipa borbenog aviona Su-27 koga je razvio Opitno-konstrukcioni biro Suhoj, čime se obeležava rađanje čuvene porodice borbenih aviona Su-27 i 30. Kako se navodi, u 21. veku avioni Su-27 i 30 postali su među najtraženijim u svetu, nabavili su ih Angola, Belorusija, Indija, Indonezija, Kazahstan, Kina, Malezija, Uganda, Venecuela, Vijetnam i druge zemlje. Veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << deo zasluga za ovo pripada konstruktoru aviona Pavelu Osipoviču Suhoju i timu njegovog izuzetnog Konstrukcionog biroa koji je uspeo da izvede tehnički savršenu formulu za globalni uspeh brenda Suhoj.
– Vazdušna superiornost je ključni faktor u svakom ratnom sukobu. Zato veliku pažnju posvećujemo novih naprednih platformi. Svojevremeno je Su-27 postao tehnološki revolucionarna mašina i rodonačelnik čitave porodice izvanrednih aviona: Su-30, Su-34 i Su-35. Danas su ovi avioni oslonac Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i svakodnevno uspešno obavljaju misije čak i u vrlo nepovoljnim uslovima. Ovo je jasan prikaz naših tehnoloških mogućnosti – rekao je Vladimir Artjakov, prvi zamenik generalnog direktora državne korporacije Rosteh.
Taktički bombarder Su-34 (Su-27IB) / Foto: Rosoboronoeksport Trenutno, familiju ruskih Suhojevih teških višenamenskih vazduhoplovnih sistema visokih performansi koji se nude za izvoz predstavljaju borbeni avioni 4+ i 4++ generacije Su-30SME, Su-34E i Su-35.
– Rosoboroneskport je od 2000. godine u inostranstvo isporučio oko 700 borbenih aviona Su-27 i Su-30. 2021. godine ponuda porudžbina kompanije je dopunjena novim ugovorima za isporuku aviona Su-30SM – rekao je Aleksandar Mihejev, generalni direktor Rosoboroneksporta koja je deo državne korporacije Rosteh.
– Tokom proteklih 10 godina, udeo isporuka aviona u ukupnim izvozu ruskog naoružanja iznosio je 40 do 50 procenata, a danas čak i premašuje ovu cifru. Trenutno, naši partneri veoma cene činjenicu da su motori, avionika, naoružanje, sistemi i komponente u ruskim borbenim avionima isključivo ruske proizvodnje. Ovo obezbeđuje nezavisnost zemalja kupaca od nepravednih radnji treće strane. Pored toga, otvorena arhitektura avionike i sistema naoružanja, primenjena u ruskim borbenim avionima, omogućava stranim kupcima, u saradnji sa Suhojevim kontrukcionim biroom, da u njih integrišu neke od domačih sistema i vazduhoplovnih ubojnih sredstava – dodao je Mihejev.
Višenamenski borbeni avion Su-35S / Foto: Rosoboronoeksport Vazdušno-kosmičke snage Rusije su najveći korisnik borbenih aviona Suhoj. Prema ruskom ministarstvu odbrane, Su-30SM i Su-35 mogu efikasno da presreću vazdušne ciljeve i da sa malih, srednjih i velikih visina napadnu vojne objekte precizno vođenim naoružanjem. Kako se još navodi, njihova oprema omogućava upotrebu vazduhoplovnog naoružanja sa maksimalnom preciznošću. Rosoboroneksport je naveo i reči borbenog pilota, Heroja Rusije majora Viktora Dudina, da je Su-35 savršen lovac koji prevazilati sve svoje inostrane pandane.
Kako se još navodi, Su-35 je vazduhoplovni sistem 4++ generacije koji uključuje tehnologiju borbenih aviona pete generacije. Ovaj avion obavlja čitav niz borbenih misija u širokoj anvelopi brzina i visina. Veliki broj podvesnih tačaka omogućava upotrebu do 12 raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa ili 6 raketa vazduh-zemlja u jednom borbenom letu. Njegov moćni radar može otkriti vazdušne ciljeve na velikim daljinama (do 350 km). Takođe efikasno pogađa kopnene (ili morske površinske) ciljeve, i bez ulaska u zonu protivvazduhoplovne odbrane neprijatelja. Pored toga, Su-35 je u stanju da komanduje grupom aviona u vazduhu, delujući kao sistem za rano upozorenje i kontrolu vazdušnog prostora (AWACS).
Ključne prednosti borbenih aviona Suhoj su supermanevarbilnost koja daje jasnu prednost u bliskoj vazdušnoj borbi, omogućujući ovim avionima da ometu uzvratne raketne napade. Tu su zatim moćne rakete i projektili kao i automatski top 30 mm, sposobnost autonomnog baziranja i mogućnost dopunjavanja gorivom u letu i otvorena arhitektura avionike i sistema naoružanja, navode u Rosoboronoeksportu.
– Intenzitet vojnih pretnji u svetu se ne smanjuje, što predodređuje povećano inetresovanje za ruske borbene avione koji su dokazali svoju pouzdanost i efikasnost, i po mnogo čemu nadmašuju svoje zapadne pandane – naglasio je Aleksandar Mihejev.
– U doglednoj budućnosti preovlađujuća borbena efikasnost ruskih aviona će ostati aktuelna, a u toku je kontinuirana nadogradnja platformi, što jasno ilustruje slučaj aviona Su-57. U tom kontekstu, zanimljivo je da pojedini zapadni mediji, uvacujući lažne vesti o ‘‘tehnološkom jazu Rusa‘‘, ćute o tome da samo pojavljivanje ruskih borbenih aviona na nebu, često dramatično menja situaciju na ratištu, ne u korist neprijatelja – tvrdi Mihejev u saopštenju.
Indija je največći korisnik Saviona Su-30, nabavljena su ili sklopljena 272 Su-30MKI / Foto: RV Indije – Jedan od najznačajnijih stranih korisnika borbenog aviona tipa Su-30 je Indija gde je uspešno realizovan program licencne proizvodnje varijante Su-30MKI koji čini okosnicu ratnog vazduhoplovstva te države. Rosoboronoeksport je, u okviru programa Make in India sprema da isporuči dodatne komplete za sklapanje aviona Su-30MKI i sprovede zajednički rad na njihovoj modernizaciji, uključujući integraciju najnovijeg naoružanja, avionike. Istovremeno, postojeći portfolio vazduhoplovnih projekata omogućava kompaniji da globalno razvija tehnološku saradnju u širokom spektru oblasti.
Svetski poznate akro-grupe Ruski vitezovi i Sokolovi Rusije su leteći na borbenim avionima Su-27, Su-30 i Su-35, na međunardonim aeromitinzima u više desetina zemalja širom sveta, u više navrata dobijali aplauze publike. Čak su se predsednici i premijeri država njihovih kupaca, koji su učestvovali u pokaznim letovima ovih aviona, više puta uverili u visoke letne performanse i pouzdanost Suhojevih aviona. Ovog leta, legendarna letelica će biti prikazana na Međunarodnom vojnom i tehničkom forumu Armija-2022. – navodi se u saopštenju Rosoboronoeksporta.
The post 45 godina od prvog leta Suhoja 27 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.