Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

400.000 ljudi u Guči

Guča -- Ovogodišnji Sabor trubača u Guči, završen juče, organizovan uz pomoć Vlade Srbije, posetilo oko 400.000 ljudi.

Prema podacima organizatora, kroz Guču je prošlo 1.500 učesnika i oko 400.000 gostiju. Premijer Srbije Vojislav Koštunica je na otvaranju finalnog takmičenja rekao da je truba nacionalni brend Srbije s kojim se može u svet, a ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić da bi Marti Ahtisari imao drugačije mišljenje o Srbiji da je došao u Guču.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U prisustvu većeg broja ministara svog kabineta, svih iz njegove Demokratske stranke Srbije, i premijera Republike Srpske Milorada Dodika, Koštunica je Sabor okarakterisao kao potvrdu hrabrosti i vedrine i u volji i u nevolji. "Oni koji ne mogu da vole i razumeju Guču, ne mogu ni da vole i da razumeju Srbiju. Nastala pre 46 godina, na dobar, na zdrav način, Guča se širila i uveliko prešla i granice zemlje. Postala je nacionalni brend, naša vrednost, s kojom možemo i idemo u svet", kaže premijer.

Velimir Ilić je rekao da bi Ahtisari, da je došao u Guču, video šta je prava Srbija i mogao da oseti pravu Srbiju. "Da je Ahtisari ovde, imao bi drugačije mišljenje. Srbija ne zvecka oružjem, Srbija se veseli, slavi, gradi, radi i dovodi strane investitore, poput Telenora", kaže Ilić.

Premijer Srbije je poručio da Srbija ne bi smela ući u Evropsku uniju bez svoje karakteristične prepoznatljivosti, Guče. "Podsetiću vas na reči Matije Bećkovića, izrečene pre četiri godine u Guči: 'Ako bismo u EU ušli bez svojih melodija i boja, bez svog imena i pamćenja, oni ne bi znali ko smo i šta sa sobom donosimo.' Guča je jedan od znakova naše prepoznatljivosti i snage, jedan od znakova naše vere u sebe", kaže Koštunica.

Zaustavljen 191 alkoholisani vozač

Saobraćajna policija rigorozno je kontrolisala sve vozače koji se vraćaju sa Sabora. Juče posle podne je samo u roku od dva sata iz saobraćaja isključeno 50 vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola. Načelnik Saobraćajne policije u Čačku Dragoslav Krdžić kaže za B92 da je zaustavljen ukupno 191 vozač pod dejstvom alkohola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.