Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 08:39

Високе температуре и ветар одмажу у борби са ватром широм Медитерана – више од 40 погинулих

Шумски пожари букте широм Медитерана. Најтеже је у Грчкој и Алжиру, а са пожарима се боре и у Италији и Шпанији. Више од 40 људи је погинуло, а десетине хиљада су евакуисане.
Борба против пожара широм Медитерана. Високе температуре и ветар распламсавају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ватру која све пред собом претвара у пепео.
Најтеже је у Алжиру, где су живот изгубиле 34 особе, од чега десет војника током покушаја евакуације.
Са пожарима се и даље боре у Грчкој. Ситуација на Родосу, где пожари бесне већ десет дана, нешто је боља.
Током ноћи је дошло до мањих пожара у близини села Вати и Генади, преноси ЕРТ. У гашењу пожара учествују по три авиона и хеликоптера.
Најтежа ситуација је у округу Магнезија, код града Волоса, где су распоређени и српски ватрогасци. Пожаре гасе три авиона и један хеликоптер. Јуче су у том округу погинуле две особе.
Порука за евакуацију је јутрос послата за подручја девет насеља у округу Магнезија, а током ноћи су евакуисани и становници два насеља, преноси ЕРТ. Ватрогасци се труде да спрече да ватра дође до стамбених делова Волоса. Са пожаром се боре и у селима око Ламије.
На Крфу је ситуација боља, а из ваздуха пожаре на том острву гаси један хеликоптер.
Премијер Грчке Киријакос Мицотакис рекао је након састанка са председницом Катерином Сакеларопулу да су потребни додатни напори у борби против ефеката климатских промена и да је потребна реформа ватрогасних служби.
"Климатска криза можда јесте реалност, али не може да буде изговор", поручио је Мицотакис.
Захвалио је Србији на слању помоћи. "Желим да изразим захвалност Србији и 38 српских ватрогасаца који су са 14 возила на терену и помажу нам у борби против шумских пожара. Србијо, хвала ти", навео је Мицотакис.
У Италији је тешка ситуација у пет региона – од Сицилије на југу до Пуље на северу земље.
На југу Италије само у последња три дана било је готово 2.000 интервенција. Мобилисано је 1.500 ватрогасних возила.
У Португалији је најтеже у Кашкаишу где је ватра захватила површину од 145 квадратних километара. Више од 600 ватрогасаца гаси пожар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.