Izvor: B92, 07.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

30.000 ljudi godišnje dobije rak

Beograd -- Stopa rasta obolelih od raka u Srbiji veća je nego u zemljama zapadne Evrope, koja iznosi 1,7 odsto na godišnjem nivou.

Društvo Srbije za borbu protiv raka navodi da se svake godine u Srbiji registruje 30.000 novoobolelih od različitih vrsta maligniteta. Povodom Meseca borbe protiv raka, na konferenciji za novinare u prostorijama tog društva rečeno je da je od 2001. do 2003. godine zabeležena stopa porasta malignih bolesti kod muškaraca u centralnoj Srbiji od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri odsto, a kod žena od dva do tri odsto.

Navedeno je i da je u Srbiji najveći broj slučajeva raka pluća i bronhija kod muškaraca, dok je kod žena najveća stopa obolenja od raka dojke i grlića materice.

Prošle godine u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije lečilo se 12.000 pacijenata, urađeno je 11.550 mamografija, a prema saopštenim podacima, godišnje se obavi oko 5.000 operacija.

U poslednjih deset godina broj ležećih pacijenata povećan je za 58 odsto, a u istom periodu broj hirurških intervencija za 70 odsto.

U Društvu Srbije za borbu protiv raka rečeno je da je porast broja obolelih žena od raka grlića materice znak nerazvijenosti društva i upozoreno da se dve trecine žena javi lekaru u poodmaklom stadijumu raka dojke, kada su male šanse za izlečenje.

Prema rečima direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića, trenutno se na operacije u tom institutu čeka tri nedelje, mesec i po do dva na terapiju zračenjem, a tri do četitri nedelje na terapiju lekovima.

Borojević je rekao da se u Institutu dnevno u tri smene obavi zračna terapija nad oko 400 pacijenata.

On je rekao da bi taj institut u junu trebalo da dobije uređaj za magnetnu rezonancu, tomograf, kao i novi aparat za zračnu terapiju, za šta je iz budžeta odvojeno oko pet miliona evra.

Navedeno je i da je za optimalnan rad potrebno osam aparata za zračnu terapiju.

Borojević je istakao da je najveći problem nedostatak prostora u Institutu, koji osim lečenja obolelih ima status naučnog instituta.

Na konferenciji za novinare je upozoreno da će karcinom u ovom veku biti bolest broj jedan u svetu i istaknut je značaj prevencije i ranog otkrivanja raka i angažovanje države na programima prevencije.

Stopa rasta obolelih od maligniteta kreće se od dva do pet odsto u nerazvijenim zemljama, a u zemljama zapadne Evrope i SAD je 1,7 odsto.

Saopšteno je i da je Vlada Srbije pre deset dana prihvatila program rada tog društva i donela uredbu o doplatnoj poštanskoj marki sa likom osnivača tog društva Blagoja Neškovića.

Kako je navedeno, očekuje se da se prodajom tih marki prikupi oko tri miliona dinara, što će, prema rečima stručnjaka, biti dovoljno za sprovođenje programa tog društva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.