Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 19:44

Стотине ватрогасаца гасе пожаре широм Грчке – евакуисано 30.000 људи, најтеже на Родосу

Грчка је у пламену – у пет региона горе 82 пожара. На југу Родоса је проглашено ванредно стање. И на Евији и на северу Kрфа, наређена је евакуација људи. Премијер Мицотакис каже да упркос ширењу пожара, ниједан живот није изгубљен. Апелује на све да буду у приправности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наредних дана и недеља. Сутра послеподне у Грчку креће српски тим од 36 ватрогасаца-спасилаца и 14 ватрогасних возила. Биће упућен и медицински тим са санитетским возилом.
Паклени дани и ноћи за грчке ватрогасце – тек што угасе један, избије нови пожар.
Са ватреном стихијом борили су се током ноћи на северу Kрфа и Пелопонезу - евакуисано је пет насеља. 15 бродова помогло је да се спаси 60 људи са плаже Нисаки. Јак ветар и густ дим угрожавају становништво на Евији, на јужном краку острва људи су пребачени у безбеднија подручја.
Сутра послеподне у Грчку креће српски тим од 36 ватрогасаца-спасилаца и 14 ватрогасних возила. Биће упућен и медицински тим са санитетским возилом.
Са Родоса евакуисано 19.000 људи, стотине ватрогасаца гасе пожаре Због шумских пожара широм земље евакуисано је више од 30.000 људи, највише у историји Грчке. Од тога је 19.000 са Родоса.
Иза њих је бесана ноћ, провели су је на плажама, улицама и у импровизовним склоништима. Дан је показао размере штете. Многи су остали без домова, уништени су маслињаци, десетине хиљада хектaра шуме, страдале су животиње.
Локално становништво помаже колико може, пуне водом резервоаре, камиони их одвозе где је потребно. Поручују да им је потребна помоћ.
На истом задатку стотине ватрогасаца и добровољаца. Помаже им 450 колега и седам авиона из Европске уније. Није лако ни престрашеним туристима који су морали да прекину летовање. Аеродроми су препуни.
"Било је доста борбе на плажи са димом. Жар је падао на нас, било је и панике, али на крају се све добро завршило", навео је туриста из Велике Британије.
Мицотакис: У рату смо против ватрене стихије Захвалан је грчки премијер свима који су помогли да се људи пребаце на безбедна места. Важно је каже што упркос ширењу пожара ниједан живот није изгубљен.
"Морамо да будемо у сталној приправности. Знам да моје речи можда звуче банално, али су искрене. Оне описују оно што сам доживео последњих дана. Тренутно смо у рату и боримо се против ватрене стихије", поручио је Киријакос Мицотакис.
Процене су да ће битка за обуздавање пламена, који бесни усред шпица туристичке сезоне, трајати неколико дана. Нова упозорења за екстремну опасност важе од сутра за регион Kрита и Родоса. На опрезу треба да буде и регион Атике, централне и западне Грчке, Kрит, Пелопонез и Јонска острва.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.