Izvor: RTS, 13.Apr.2023, 16:24

Избеглицама из Хрватске и БиХ уручени кључеви 25 станова у Зрењанину

Кључеви 25 новизграђених станова у Зрењанину, у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 9, уручени су избеглицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, саопштено је из Комесаријата за избеглице и миграције.
Укупна бруто површина >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << зграде је 1.665 квадратних метара, а вредност радова износила је 863.878,11 евра. Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 23. марта 2023. године.
У оквиру Регионалног стамбеног програма, корисницима je до сада додељенo укупно 6.925 стамбених решења, а у Зрењанину укупно 403 стамбенa решења, од тога 129 путем Регионалног стамбеног програма, рекла је комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић.
Станисављевић је додала да је ово веома важан дан за ове породице које су коначно дочекале свој нови дом.
"Желим вам да у новим становима будете испуњени срећом и љубављу, и да са својим породицама проживљавате само лепе тренутке и стварате нове успомене. На овај начин показујемо да Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције брине о избеглим лицима, породице из Зрењанина данас започињу важан корак ка сигурнијем и бољем животу. У наредном периоду активно радимо на обезбеђивању свих потребних дозвола и документације, тако да очекујемо решавање стамбеног питања за породице у Чачку, Аранђеловцу, Врњачкој Бањи, Новом Саду - Ветерник, Панчеву, Врбасу, Овчи и Пећинцима, укупно до краја године очекујемо доделу још oко 500 стамбених јединица за избегличке породице", истакла је комесарка Станисављевић.
Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.
Спроводи се уз подршку ОЕБС, УНХЦР и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.
Догађају су присуствовали и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, представник Делегације Европске уније у Србији Герхард Салзер, представник Високог комесара Уједињених нација за избеглице Суфијан Ађали, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић, представници других државних и међународних организација и институција и други, наводи се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.