Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 21:45

Два ванредна стања за 24 сата у Еквадору, бесни рат банди у затворима

Председник Еквадора Гиљермо Ласо прогласио је 60-дневно ванредно стање у затворима и овластио оружане снаге да поново преузму контролу над казненим установама, након насиља у најозлоглашенијој притворској јединици у земљи у којој је 18 људи страдало и низа протеста >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у којима су затвореници узели за таоце скоро 100 чувара.
То је друго ванредно стање које је Ласо наредио за мање од 24 сата – биће на снази 60 дана и значи хитну мобилизацију војске и полиције у настојању да се поврати контрола над затворима.

Сукоби, укључујући пуцњаву и експлозије, између организованих криминалних банди бесне  од суботе у затвору Пенитенциарија дел Литорал у граду Гвајакилу.
"До сада је потврђена смрт 18 затвореника након сукоба од суботе“, објавило је тужилаштво у уторак на Твитеру, додајући да је више од 10 људи, укључујући једног полицајца, повређено током инцидената.
Пенитенциарија дел Литорал може да прими око 9.500 затвореника, али је у првом кварталу ове године тај број премашен за скоро 3.000.
Сматра се једним од најопаснијих затвора у Еквадору. У сукобима банди 2021. погинуло је 119 затвореника. У априлу је током нереда убијено 12 затвореника, а три су рањена.
У међувремену, затвореници у 13 других затвора прогласили су штрајк глађу и држе 96 затворских чувара као таоце. Траже, између осталог, боље санитарне услове и храну.
Еквадор је већ дуго оптерећен затворским насиљем, а овај се дешава усред кампање за изборе заказане за 20. август, терајући неке председничке кандидате да обећају затворске реформе, укључујући системе електронског надзора и више затворских службеника.
Војна интервенција у затворима у Еквадору наставиће се све док се не преузме контрола и не буде претње по затворенике или званичнике, саопштила је влада у уторак.
Ласо је прогласио ванредно стање и у провинцијама Манаби и Лос Риос, као и у граду Дуран у понедељак, након што је у недељу убијен градоначелник града Манта Агустин Интријаго.
Ласо је редовно проглашавао ванредно стање у затворима у земљи док покушава да се ухвати у коштац са насиљем које је порасло од 2021. године, одневши животе стотина затвореника.
Затворски систем се деценијама суочава са структуралним проблемима, што је изазвало забринутост Уједињених нација и Међуамеричке комисије за људска права.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.