Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 06:05

Београд уочи "Експоа 2027" очекује три милиона посетилаца, у плану градња нових хотела

Попуњеност хотела у Београду је изнад 70 одсто, и сваке године расте. С обзиром на то да интересовање за нашу земљу расте, хотелијери су сагласни - потребно је повећати смештајне капацитете. Уочи специјализоване изложбе "Београд Експо 2027", најављује се долазак око >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << три милиона посетилаца, а поред изградње националног стадиона, новог сајма и стамбеног комплекса, у плану је и изградња нових хотела.
Београд тренутно има 119 категорисаних хотела са 7.646 смештајних јединица у собама или апартманима. Са 10.581 креветом и око 14.000 лежајева у некатегорисаном приватном смештају, престоница није у стању да прими најављених три милиона посетилаца током "Експоа 2027". Зато је најављена изградња нових хотела. 

"Овде је питање урбанистичког плана, где су локације за будуће хотеле, који су услови кредитирања, на који начин могу да заинтересују потенцијалне инвеститоре да инвестирају", каже Георги Генов, директор Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије ХОРЕС.
"Можемо да очекујемо неки раст и још даље процват, тренутно је ситуација добра и увек може боље, али то неће да се деси преко ноћи", каже Миона Милић са портала kongresniturizam.com.
Бити домаћин специјализоване изложбе доноси бројне користи, сматра Патрис Балестер, стручњак са Универзитета у Тулузу. Након 15 година изучавања експо манифестација, закључује да оне доприносе развоју туризма, и бољем имиџу земље.
"Ово је прилика да реконструишемо, нашминкамо постојеће објекте и све зависи од кредита и услова и могућности да се добију средства да они могу да прошире своје смештајне капацитете", каже Георги Генов.
"Ми сматрамо да је то превелики потенцијал посебно имајући у виду онај моменат када прође Експо и да видимо како ће после капацитети бити попуњени", каже Бојан Станић, помоћник директора Сектора за интернационализацију, услуге и стратешке анализе Привредне коморе Србије.
Очекује се велики број посетилаца Пре шест година у Астани одржана је изложба "Експо 2017", пре тога "Експо 2012" у Јужној Кореји. Тим поводом, на периферији су изграђени потпуно нови објекти, чији капацитети након изложбе до данас нису искоришћени.
Једина грана коју су изложбе у Казахстану и Јужној Кореји оживеле је туризам.
"'Експо 2027' очекује велики број посетилаца, али треба водити рачуна што, након 'Експоа', сваки хотелијер зна да је најскупља соба, празна соба", каже  Миона Милић.
"Ту није само туризам ради рекреације, обиласка одређених знаменитости, постоји и конгресни и  медицински туризам који свакако у Србији добија све више на значају", каже Бојан Станић.
Страни хотелски ланци заинтересовани за улагања Хотелијери су сагласни да је амбијент у Србији такав да су инострани хотелски ланци заинтересовани за улагања, и очекују ренесансу у туризму. Изградња хотела допринеће не само развоју хотелијерства и угоститетљства, напомињу упућени, него ће се повући ресурси из разних сектора, архитекте, грађевинци, произвођачи намештаја, безбедносни и ИТ сектор.
"Ми треба да се плашимо како да обезбедимо кадрове, ту ће бити много већи проблем. Овде није питање инвестиције, имамо новца, градимо хотеле, али ишколовати кадрове који ће одговорити захтевима, е ту ће бити много већи проблем и зато је потреба да држава установи јасну стратегију, јасне политике и према образовним институцијама", каже Георги Генов.
Просечан број соба у хотелима у Београду је 64. Сваке године број туриста и оних који траже смештај расте за 20 процената, што показује потребу за повећањем смештајних капацитета.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.