2018. godina treća najbezbednija u istoriji za komercijalni avio-saobraćaj

Izvor: TangoSix.rs, 08.Jan.2019, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2018. godina treća najbezbednija u istoriji za komercijalni avio-saobraćaj

Prema podacima Mreže za bezbednost vazduhoplovstva (Aviation Safety Network – ASN) tokom 2018. godine zabeleženo je ukupno 15 nesreća u komercijalnom civilnom avio-saobraćaju, što je rezultiralo sa 556 smrtnih slučajeva, saopšteno je iz te organizacije.
Kako navode, ovo čini 2018. trećom najbezbednijom godinom kada je reč o broju fatalnih nesreća i devetom najbezbednijom u pogledu smrtnih slučajeva od kada traje prikupljanje podataka:
– Najbezbednija godina >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << u istoriji avijacije bila je 2017. sa 10 nesreća i 44 izgubljena života. Gledajući petogodišnji prosek od 14 nesreća i 480 smrtnih slučajeva, prošle godine je bilo gore u oba slučaja.
Dvanaest nesreća uključivalo je putničke letove, tri su bile kargo letovi. Tri od 15 aviona koji su učestvovali u udesima bili su avioni avio-kompanija koje se nalaze na „crnoj listi“ EU, što je za dva takva slučaja više u odnosu na 2017. godinu.
S obzirom na procenjeni svetski avio-saobraćaj od oko 37.800.000 letova godišnje, stopu nesreća čini jedna fatalna nesreća na 2.520.000 letova. –
Tim povodom izvršni direktor ASN-a Harro Ranter kaže da se nivo bezbednosti značajno povećao:
– Da je stopa nesreća ostala ista kao od pre deset godina, prošle godine bilo bi 39 fatalnih nesreća, a ukoliko se posmatra stopa nesreća iz 2000. godine, bilo bi čak 64 nesreće sa smrtnim ishodom. Ovo pokazuje ogroman napredak u pogledu bezbednosti u protekle dve decenije. –
Kako objašnjavaju iz ASN-a, u proteklih pet godina nesreće uzrokovane gubitkom kontrole glavni su problem bezbednosti, jer je ta vrsta nesreća bila uzrok za najmanje deset od 25 najvećih nesreća, a većina njih nije se mogla preživeti:
– Statistike se zasnivaju na svim fatalnim nesrećama komercijalnih aviona širom sveta (putnički i kargo letovi) koji uključuju civilne avione od kojih je osnovni model sertifikovan za prevoz 14 ili više putnika.
Ipak, nesreća 11. aprila u kojoj je učestvovao alžirski transportni avion IL-76 i u kojoj je stradalo 257 putnika, nije uključena u statistiku. Kada se u obzir uzmu vojni transportni avioni, ukupan broj smrtnih slučajeva bio bi 917 u 25 fatalnih nesreća. –
Statistički podaci Mreže za bezbednost vazduhoplovstva / Foto: aviation-safety.net
The post 2018. godina treća najbezbednija u istoriji za komercijalni avio-saobraćaj appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.