2006: 54 smrtne povrede na radu

Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2006: 54 smrtne povrede na radu

Beograd -- U Srbiji su tokom 2006. zabeležene 54 smrtne povrede na radu i 1.026 teških povreda.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt rekla je, povodom 28. aprila, Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu, da je broj povreda zadobijenih na radnom mestu tokom 2006. bio nešto veći nego godinu dana ranije, ali da to nije neobično s obzirom na industrijski razvoj.

Prema njenim rečima, realan broj povreda na radu sigurno je veći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od zvaničnog, zbog velikog broja neprijavljenih slučajeva.

Povodom Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike danas je zajedno sa predstavnicima sindikata i poslodavaca organizovalo konferenciju pod nazivom "Bezbedna i zdrava radna mesta".

Na konferenciji je istaknuto da samo zajedničkim delovanjem Vlade, sindikata i poslodavaca može biti smanjen broj povreda na radu.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović ocenio je da sankcijama ne može biti zaveden red u oblasti zaštite na radu i istakao da je neophodna "edukativno-propagandna" aktivnost.

"Moramo uticati na svest radnika, ali i na svest poslodavaca, kako bi shvatili da je poštovanje propisa u nihovom interesu", rekao je Lalović.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Rato Ninković istakao je da su poslodavci svesni svoje odgovornosti za bezbednost na radnim mestima. On je apelovao na inspekciju rada da što češće kontroliše poslodavce i ukazuje im na greške.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva Duško Vuković podsetio je na činjenicu da se upravo u građevinarstvu dešava najveći broj povreda na radu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.