200 miliona evra za nauku u Srbiji

Izvor: B92, Tanjug, 04.Mar.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

200 miliona evra za nauku u Srbiji

Beograd -- Vlada Srbije i Evropska investiciona banka potpisale su sporazum o kreditu od 200 miliona evra za razvoj nauke u Srbiji.

Kredit od 200 miliona evra omogućiće investicije u naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije od ukupno 420 miliona evra, u narednih pet godina. Ostatak sredstava biće obezbeđen iz budžeta Srbije, pretpristupnih fondova EU, Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Saveta Evrope.

Istorijski dan za nauku ili hrabrsot Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da u krizno vreme ulaže u nauku i obrazovanje, tako su predstavnici države objasnili uzimanje kredita za razvoj nauke.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je uprkos krizi, ovo jedna od najvažnijih investicija u ekonomski razvoj Srbije.

"Bitan element investiranja u naučni razvoj jeste zaustavljanje odliva mozgova, odnosno stimulisanje darovitih mladih naučnika da ostanu u Srbiji. Srbija se suočavala sa odlivom najdarovitijih mladih ljudi tokom 90-tih godina i ovaj projekat nije samo projekat investiranja u naučnu infrastrukturu.Ovaj projekat podrazumeva da se obezbede materijalni uslovi da najdarovitiji studenti i učenici ostanu da rade u Srbiji", kaže Tadić.

A da će novac biti dobro uložen obećava resorni ministar Božidar Đelić.

"Obezbedićemo novac da stari projeti koji su danas ornouli postanu ključna infrastruktura. Botanička bašta, izgradnja nove zbrade ETF-a gde je sada bankoritirala 'Lola', mogućnosti da izgradimo na Koštunjaku kampus za zaštitu životne sredine, mogućnost da popravimo zgradu Rektorata u NS, da se napokon izgradi informatičko tehnološki inkubator u NIšu, da napravimo jedan centar evropskog ranga u domenu matičnih ćelija u Kragujevcu" , kaže Đelić.

Đelić je dodao i da će se izgraditi 1.000 nekomercijalnih stanova za naučnike, one koji žive ovde kao i za one koj žive u inostranstvu ali žele da se vrate u Srbiju.

Prve investicije se očekuju u maju ove godine. Prvih 40 miliona evra biće uloženo u kupovinu naučne opreme.

"Radi se o prvom zajmu koji je EIB odobrila za ulaganja za nauku i tehnologiju u Srbiji, ali i regionu zapadnog Balkana, koji će "otvoriti vrata" sličnim inicijativama. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje je EIB finansirala u Srbiji, kao deo borbe protiv svetske ekonomske krize i podrške njenom približavanju EU", ističe Dario Skanapjeko iz Evropske investicione banke.

Sporazum, u svečanoj sali Srpske akademije nauka, sa evropskom investicionom bankom u ime Vlade Srbije potpisala je ministarka finansija Diana Dragutinović.

"Često ste u prilici da potpisuje finansijske sporazume, i ma koliko jedan deo moje ličnosti zna da je to opravdano, i zna da u vreme krize država mora da se zadužuje, verujte ima bezbroj dobrih kredita, negde drugi deo ličnosti se ne oseća komotno. U ovom slučaju zadovoljna su oba dela moje ličnosti", kaže Dragutinovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.