Izvor: B92, 01.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

200 miliona dece svedoci nasilja

Beograd -- Procenjuje se da svake godine između 133 i 275 miliona dece širom sveta prisustvuje porodičnom nasilju.

Sve je više seksualnog nasilja u porodici, podaci su iz studije UN "Nasilje nad decom", predstavljene danas u Skupštini Srbije. Na sednici skupštinskog Pododbora za prava deteta, na kojoj je predstavljena ta studija, rečeno je da se procenjuje da će u narednih godinu dana 3.500 dece mlađih od 15 godina umreti od posledica fizičkog maltretiranja i zanemarivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u najbogatijim zemljama sveta.

Svake godine više od milion dece prokrijumčari se preko međunarodnih granica, jedno od desetoro školske dece suočava se sa nasiljem u školi, a mnoga deca izložena su psihičkom i ponižavajućem kažnjavanju u svojim porodicama.

Svake godine više od 150 miliona devojčica i 73 miliona dečaka širom sveta silovano je ili je bilo izloženom seksualnom nasilju.

Između 20 i 65 odsto školaraca prijavilo je verbalno i fizičko maltretiranje za period od mesec dana, pod posebnim rizikom od nasilja su deca u sirotištima i različitim institucijama, uključujući torturu, prebijanje, izolaciju, silovanje i zlostavljanje.

Godišnje 50.000 dece izvrše samoubistvo, a jedan do dva miliona dece zbrinuli su lekari zbog povreda povezanih sa nasiljem.

"Učiniti vidljivim da bi se rešilo"

Problem nasilja nad decom trebalo bi učiniti vidljivim kako bi celo društvo moglo da se uključi u njegovo rešavanje, zaključeno je na skupu u Skupštini Srbije.

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović rekao je da je u poslednje dve godine formiran Vladin Savet za prava deteta, da je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova povećan broj školskih policajaca, a da se u u saradnji sa UNICEF-om sprovodi projekat "Škola bez nasilja".

Vuksanović je rekao da je u toku sprovođenje projekta "Gde je sada vaše dete", dodavši da je drastično opalo nasilje u školskim objektima i dvorištima, ali da se ono preselilo na ulicu, stadione i porodicu.

Ministar zdravlja i predsednik Vladinog Saveta za prava deteta Tomica Milosavljević rekao je da je Srbija dala pun doprinos u izradi studije Ujedinjenih nacija, da je urađeno mnogo u sprečavanju nasilja nad decom, ali da predstoji i revizija svih propisa u Srbiji koji se odnose na decu.

Direktorka UNICEF-a En-Liz Svenson rekla je da je pitanje nasilja nad decom problem Skupštine, Vlade i institucija.

Predsednica Pododbora za prava deteta Živodarka Dacin rekla je da nasilje nad decom postoji u svim zemljama sveta, da je problem što su deca izložena nasilju "nevidljiva" i da je obaveza celog društva da taj problem učini vidljivim kako bi mogao da se rešava. Ona je navela da je u proceduri Predlog zakona o dečjem ombudsmanu.

Predsednik parlamenta Predrag Marković upozorio je da deca izložena nasilju surovost doživljavaju kao nešto prirodno i taj model se i na njih prenosi, a da je potrebno prepoznati nasilje u školi, porodici i socijalnim ustanovama.

On je naveo da je Skupština usvojila Porodični zakon, koji nasilje u porodici tretira kao društveni problem, kao i mere za sprečavanje nasilja, a da je Krivičnim zakonom nasilje u porodici tretirano kao krivično delo.

Skupu su prisustvovali i direktor "Sej d čildren" Simon Burdet, učenici Marija Đorđević i Željko Antić, poslanici Skupštine Srbije, kao i strane diplomate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.