Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 17:09

Француски робот помаже у потрази за подморницом "Титан", кисеоника преостало за мање од 20 сати

Француска је послала робота који може да зарони до 6.000 метара као помоћ у проналажењу туристичке подморнице која је нестала док се спуштала до олупине Титаника. Француски робот би могао да помогне и у ослобађању подморнице ако је заглављена.
Робот >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << без посаде "Виктор 6000" може да зарони дубље од друге опреме која учествује у потрази за подморницом у северном Атлантику и има даљински контролисане "руке" за пресецање каблова или извођење других маневара за ослобађање заглављеног пловила.

Шеф поморских операција у француском државном Институту за истраживање океана Оливије Лефор истакао је да робот није у стању да сам подигне подморницу на површину, али може да помогне да се покрене и закачи на пловило које има капацитет да је извуче на површину.
Званичници америчке обалске страже процењују да је у несталој подморници "Титан" остало "мање од 20 сати ваздуха за дисање".
Подморница је изгубила комуникацију са бродом у недељу, сат и 45 минута након што је заронила и није се вратила на површину у очекивано време. 
Америчка обалска стража у координацији са другим агенцијама, укључујући америчку морнарицу и канадску обалску стражу, ради "даноноћно" на покушају да пронађе несталу подморницу и петочлану посаду.
Канадска летелица је раније данас открила подводну буку у области потраге за подморницом, али до сада потрага није дала резултате.
Породица британског милијардера Хемиша Хардинга потврдила је да је он био један од путника. У подморници је био и Стоктон Раш, извршни директор и оснивач компаније OceanGate's која организује туристичке туре до олупине "Титаника". Остали чланови посаде су један француски истраживач и двојица богатих Пакистанаца – отац и син.
Олупина чувеног брода "Титаник" налази се на дубини од 3.800 метара на дну Атлантика, на око 600 километара од обале канадске покрајине Њуфаундленд.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.