Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 16:57

Алексеј Наваљни осуђен на још 19 година затвора

Суд у Русији осудио је руског опозиционог политичара Алексеја Наваљног на 19 година затвора по оптужбама за екстремизам. Наваљни је одбацио оптужбе. 
Алексеј Наваљни је проглашен кривим за оснивање и финансирање екстремистичких организација >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и активности. Он је одбацио оптужбе. 
Нове оптужбе против Наваљног односе се на активности његове Фондације за борбу против корупције и изјаве његових највише позиционираних сарадника.
Руске власти су 2021. године забраниле деловање ове фондације и мреже Наваљнијевих канцеларија у руским регионима, називајући их екстремистичким организацијама.
Алексеј Наваљни је саслушан у импровизованој судници у казненој колонији ИК-6 у Мелехову, на 240 километара источно од Москве, где служи казну. Поступак је одржан иза затворених врата.
Руски државни тужиоци затражили су 20-годишњу затворску казну за Наваљног у још рестриктивнијој "колонији специјалног режима". Такви затвори су обично резервисани за најопасније руске криминалце.
Наваљни већ служи деветогодишњу казну затвора због кршења условне слободе, преваре и непоштовања суда.
Алексеј Наваљни ухапшен је 17. јануара 2021. године након повратка у Русију из Немачке, где се лечио од последица наводног тровања. За то тровање је окривио Кремљ, који је негирао умешаност.
Фебруара исте године, осуђен је на три и по године затвора због проневере. Годину дана касније, на новом суђењу, проглашен је кривим пред судом у Москви због наводне преваре и непоштовања суда, те му је казна повећана на 11 и по година затвора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.