Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 05:59

Рат дроновима – нови напади на Москву, погођен Харков

Рат у Украјини – 524. дан. Руско Министарство одбране саопштило је да је кијевски режим напао Москву са три дрона, али да су напади осујећени. Градоначелник Харкова Игор Тереков навео је да су беспилотним летелицама нападнути популарни делови града. У руском гранатирању >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Херсона погођена је здравствена установа, погинуо је један лекар, а медицинска сестра је рањена.
Украјински званичнци саопштили су да је број страдалих у руском ракетном нападу на вишестпратницу у Кривом Рогу током јучерашњег дана порастао на шест, док су руски навели да је шест људи погинуло у украјинском гранатирању Доњецка и Запорожја.

Министарство спољних послова Украјине саопштило је и да је у руским нападима на њихове луке у Црном Мору за девет дана уништено 180.000 метричких тона житарица.
У међувремену, украјинско министарство одбране потписало је споразум са турском компанијом "Бајкар Макина" о изградњи сервисног центра за поправку и одржавање беспилотних летелица у Украјини.
Са друге стране, Кремљ је саопштио да Кијев "неефикасно и бесциљно" троши милијарде евра помоћи НАТО-а, као и да се њена контраофанзива не одвија по плану.
Руски председник Владимир Путин потписао је закон о повећању казни за недолазак на пријављивање у војни регистар, док је министар одбране Сергеј Шојгу изјавио да су појачали нападе на украјинске војне објекте због напада у Русији.
За то време, украјински званичници саопштили су да ће Саудијска Арабија почетком августа бити домаћин мировног самита који ће организовати Украјина.
Амерички званичници су навели да ће присуствовати самиту, док је Москва саопштила да ће пажљиво пратити какви су циљеви самита у Џеди, на који нису позвани.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.