Izvor: B92, 19.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

165. godišnjica SANU

Beograd -- Predsednik SANU Nikola Hajdin rekao da je u poslednjih 25 godina prošla teške trenutke, od "Memoranduma" do izolacije zemlje.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je rekao da je ta institucija ustanovljena pre 165 godina, ali da je predlogom novog zakona o njoj za dan Akademije izabran datum osnivanja Društva srpske slovesnosti, 19. novembar 1841. godine.

On je naveo najvažnije ličnosti iz istorije akademije od prvog predsednika Josifa Pančića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sekretara Jovana Žujovića, preko Stojana Novakovića koji je pokrenuo izradu "Rečnika srpskog jezika", do Aleksandra Belića koji je obnovio njen rad posle Drugog svetskog rata i Pavla Savića, koji je prvi uspostavio bliži odnos Akademije i nove vlasti koja je bila nepoverljiva prema instituciji starog režima.

Ministar za nauku i životnu sredinu Aleksandar Popović je rekao da je uveren da će Srbija do 2010. godine preći magičnu crtu od jednog procenta BDP koji se ulaže u nauku.

Prema Popovićevim rečima, Srbija ima naučni potencijal koji samo treba dobro i racionalno organizovati i tu je važna uloga Akademije kao lidera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.