Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

16 stepeni u januaru

Beograd -- Poslednje dane, sem praznika, obeležile neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine.

Za danas je predviđena najviša dnevna temperatura od 16 stepeni po Celzijusovoj skali. Takvo vreme obradovalo je mnoge, ali su neki zabrinuti zbog virusnih infekcija i "poremećenog biloškog časnika".

Epidemiologinja iz Instituta za zaštitu zdravlja Batut Mila Vučić-Janković kaže za B92 da Sunčeva svetlost ubija sve viruse, pa i respiratorne.

"Poznato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da se virusi čuvaju na ledu, njima odgovaraju niske temperature, a sezonsko javljanje respiratornih bolesti je karakteristično za hladne mesece. Uzrok toga ne leži samo u aktivnosti virusa, već i u promeni aktivnosti ljudi, zgusnutiji su u malom prostoru, češće se druže u zatvorenim prostorima, manje izlaze", kaže ona.

"Dakle, visoke temperature ne utiču na cirkulaciju virusa u smislu da je ta cirkulacija veća. Za visoke temperature je karakteristična cirkulacija crevnih virusa", kaže ona.

"Najvažnije je iskoristiti lepe i sunčane dane za izlazak u prirodu i što češće provetravati prostorije. Ono što bi moglo da utiče je naš poremećen biološki sat", kaže Mila Vučić-Janković.

"Organizam je pripremljen za niske temperature, a napolju je toplo, pa može doći do lakše prehlade. Statistički podaci govore da je u padu broj obolelih od virusnih infekcija, počev od novembra", kaže ona.

Toplo u većem delu Evrope

Neobične temperature i čudna klima u mnogim delovima sveta povezuje se i sa globalnim zagrevanjem, a talas toplih dana zahvatio je mnoge delove Evrope.

Prosečna temperatura od početka godine u Nemačkoj je za sedam stepeni viša od uobičajene januarske prosečne temperature, saopštili su stručnjaci nemačke meteorološke službe u Ofenbahu. Januar je u Nemačkoj uvek najhladniji mesec.

Stručnjaci svakodnevno upozoravaju na negativne strane ovako tople zime u Nemačkoj. Mediji danas prenose upozorenje ljudima koji imaju alergije da je već sada "krenuo" polen lešnika, breze, forzicije i ukrasne dunje.

Agronomi su već zabrinuti da će ove godine biti manji rod mnogih vrsta povrća, voća i žitarica, jer se očekuje najezda insekata i gljivica. Ranijih godina u proseku polovina štetočina nije uspevala da preživi zimu, što sada teško da će biti slučaj.

I u Moskvi je danas, od početka godine, treći put bilo rekordno toplo vreme pošto je u podne temperatura vazduha bila 4,3 stepena Celzijusa, što nije zabeleženo u poslednjih 50 godina.

Meteorolozi preporučuju Moskovljanima ne toplu odeću uobičajenu za ovo doba godine, već kišobrane, a umesto obuće sa krznom za sneg od kojeg nema ni traga, gumene čizme zgodne za kišno vreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.