Izvor: B92, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15 godina antiratne akcije

Beograd -- Nevladine organizacije Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo obeležile godišnjicu antiratnih akcija.

Akcija je sprovedena u znak sećanja na rezervistu Miroslava Milenkovića koji je 1991. izvršio samoubistvo, paljenjem sveća i čitanjem "Epitafa za Miroslava Milenkovića", u parku između Skupštine Beograda i Predsedništva Srbije.

Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović izjavila je da su se aktivisti tih organizacija i građani od 8. oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1991. do 8. februara 1992. okupljali svake noći i navodili gnušanje prema režimu koji vodi ratove i solidarnost sa svim pobunjenicima protiv rata. Ona je rekla da je plato pored Predsedništva Srbije bilo jedino mesto u zemlji na kom su u to vreme čitana imena poginulih, bez obzira na etničku pripadnost.

"Nažalost, posle 15 godina suočavamo se sa istom klimom, matricama i kulturnim i vrednosnim sistemom, zato što je i sada na snazi, možda isto kao 1991, mišljenje da smo izdajnici mi koji tražimo odgovornost", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.