Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 11:08

Издавање пасоша и гужве - ако путујемо 15. јула јесмо ли закаснили

Наташа Живковић Бубања, заменица начелника Управе за управне послове полиције у Београду рекла је за РТС да повећан број захтева за издавње пасоша, али да нема већих гужви. Јун је месец у којем се највише подносе захтеви. Одговорила је на питање јесмо ли закаснили >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ако путујемо 15. јула.
Почиње сезона летњих одмора, а тиме и гужви за издавање пасоша. Зато су из полиције ових дана упутили апел грађанима да на време поднесу захтев за издавање нових путних исправа.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Наташа Живковић Бубања, заменик начелника Управе за управне послове полиције у Београду рекла је да нема великих гужви, али је повећан број захтева за издавње пасоша.
"То је период године када сви решимо да путујемо, стиже летњи распуст, летњи одмор и то је нормална ствар. Прошле недеље је примљено око 6.500 захтева за издавање путних исправа и око 4.500 личних карата. Ако рачунамо да све то треба да буде и уручено, што се тиче та два документа - то је 20.000 захтева у току протекле недеље“, рекла је Живковић Бубања.
Истиче да јуторс ниједна станица није имала већу гужву, сви су распоређени по шалтерима. Дешава се, како каже, да се у току дана створи гужва, али све се то завршава са чекањем од максимум сат времена.
Рокови за подношење захтева Јун је месец у којем се апсолутно највише подносе захтеви. Одговарајући на питање јесмо ли закаснили ако путујемо 15. јула каже да нисмо закаснили.
"Ми увек апелујемо на грађане да то ураде на време, нарочито кад узмемо у обзир чињеницу да ви путну исправу можете да замените без обзира када истиче. Законски рок за замену је седам месеци, с тим што је такса уместо 3.600 – 4.200 динара, и ви можете и две године раније да га замените. Међутим, рок за редовно издавање пасоша је 30 дана. Тренутно, уз повећени обим захтева, редован рок за издавање пасоша пет дана максимум, тако да сви грађани који су се и сада сетили, а путују 15. јула имају времена“, објаснила је она.
Непромењене цене Подсећа да је 3.600 динара редовна такса за замену путне исправе.
"Значи, то су замене пасоша због личних података, промене, због попуњености, оштећења. Уколико је неком неопходно да пасош буде издат по хитној процедури, која је до 48 сати, а нема доказ у смислу авионске карте, ваучера за путовање, он уплати таксу 5.000 динара на ових 3.600 и захтев ће бити решен“, каже она.
Електронско заказивање термина И електронски може да се закаже термин и то је много бржа процедура. Наташа Живковић Бубања указује да грађани доста користе ту услугу, с обзиром да се месец дана раније може заказати електронски.
Да кажемо само грађанима да у неким градским станицама, као што су Раковица, Врачар, Стари град, има термина за почетак јула, 3., 4., 5. јул, у неким другим станицама је то можда 10. јул. Десет београдских станица ради електронско заказивање и у већини има макар неки термин,подвлачи она.
Према њеним речимна, најранији термин је 3. јул, а све остало, до 10. јула постоји могућност. Грађани који нису искористили ту могућност, у свих 17 полицијских станица могу својим непосредним доласком да омогуће предају захтева. 
Враћање са границе Важно је да напоменемо да се путницима, односно грађанима Србије, може десити и да буду враћени са границе иако су им важећи пасоши, на пример ако иду у државе ЕУ. 
"Грађани се сами информишу путем електронског портала, да виде колико је неопходно да буде важећи пасош за одређене земље, премда и ми стално покушавамо да грађанима покажемо шта може бити проблем, да укажемо на евентуалне проблеме", додаје гошћа Дневника РТС-а.
Наводи да се увек нађе решење и за оне који нису размишљали или о важности пасоша или о томе да имају малолетно дете чији је пасош истекао или га немају.
О дечјим пасошима Гужве се стварају због тога што се подносе захтеви за дечје пасоше јер морају бити присутни оба родитеља.  
Цена за дечије пасоше је иста, 3.600 динара, само што је за издавање пасоша за малолетно дете неопходно присуство оба родитеља, уколико не постоји писана сагласност другог родитеља или решење о старатељству. 
"Деци истиче пасош до три године, издаје се на три године, до 14. пет, после на 10. Зато молимо грађане да провере важност својих пасоша, поготово кад су деца у питању", навела је она. 
Важно је да се провери рок важења личне карте и саобраћајне дозволе. 
"Можемо имати проблем на граници, то је прва ствар. Ако вам је истекла регистрација, први проблем на граници може проузроковати много тога. Иначе, дужност свих грађана је да имају важећу личну карту која је услов за све остало и за путну исправу, регистрацију, возачку дозволу", закључила је Наташа Живковић Бубања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.