Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 19:53

Под лупом цариника: Жена испод хаубе, злато у чипсу, пензионер са 13 дијаманата и још много тога

Тоне дроге, текстила, килограми злата и хиљаде томпуса, дуг је списак робе заплењене на границама у овoj години. Забeлежена је и рекордна заплена девиза, али су цариници, ипак, били згранути када су испод хаубе аутомобила угледали жену. Шверцери се довијају на различите >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << начинe, али искусне царинике мало шта може да изненади, кажу за Интернет портал РТС-а у Управи царина.
Цариници су за шест месеци ове године запленили 15 милиона евра у хартијама од вредности, преко два милиона евра у готовини у различитим валутама, скоро 13 килограма злата, око 700.000 комада цигарета, више од 2.000 томпуса и преко 850 килограма резаног дувана и арома за наргиле.

Један од невероватних покушаја кријумчарења ове године, забележен је када је мигранткиња покушала да пређе границу скривајући се испод хаубе, али и када је радиоактивна глава громобрана откривена у делу за резервни точак аутомобила.

Робу цариници најчешће проналазе скривену у фабричким шупљинама, али и у специјално израђеним бункерима возила, личном пртљагу, гардероби, па чак и на телу путника.
"Цариници представљају прву брану за све што на нелегалан начин може да доспе на тржиште, или на било који начин угрози живот и здравље људи”, истичу за Интернет портал РТС-а у Управи царина.

Гужве су на прелазима са сезоном летњих одмора, а листа кријумчарене робе и начинима на који шверцери покушавају да пренесу преко границе скоро да нема краја. Издвајамо неке од највећих, најнеобичнијих и најупечатљивијих царинских заплена у 2023. години.
Свежњи у векнама хлеба, рекорд и тајни бункер Скривених девиза ове године било је у паковањима детерџента, кекса, издубљеним векнама хлеба, чарапама и вешу, међу смећем, чак и у дну термоса са врелом кафом, кажу за РТС у Управи царина.
Тако су двојица на прелазу Келебија средином јуна тврдили да немају шта да пријаве, али су цариници међу личним пртљагом у аутомобилу открили чак 15 милиона евра у хартијама од вредности и 117.000 евра у готовини. Ово је уједно била историјска заплена девиза на граници.

Цариници су, такође, почетком године на Градини открили и специјално направљени тајни бункер у пртљажнику аутомобила у ком је било 343.000 евра, док су на Батровцима путници у фабричким шупљинама аутомобила покушали да сакрију 240.000 евра.
Упорни шверцер томпуса и велики "улов" уља за наргилу Дрогу су цариници у прошлости налазили на невероватним местима – у кесицама чаја, пеленама, зеленој салати и теглицама "нутеле".
Више од пола тоне марихуане, на пример, нађено је средином марта на прелазу Гостун у цистерни приликом прегледа мобилним скенером. Бег возача и реакција службеног пса потврдили су да се у цистерни, за коју је пријављено да је празна, налази нешто сумњиво.

На Градини је, такође, у товару сојиног млека у априлу заплењено 252 килограма марихуане, док је на истом прелазу у товару боја два месеца раније откривено 220 килограма марихуане. Било је и примера великих заплена уља за наргилу, томпуса и дувана.
Возач комбија на граници Хоргош је средином јуна пријавио да превози половну кухињу, али су цариници испод ћебета у пртљажнику "уловили" кутије у којима је било чак 240 килограма уља за наргиле.

Један путник у коферима на Аеродрому "Никола Тесла" покушао је почетком јуна да прошверцује хиљаду томпуса и 50 паклица кубанских цигарета у вредности око 39.000 долара. Овај случај не би био бизаран да исти човек и сутрадан није покушао неопажено да прође са торбом пуном томпуса.
Злато у чипсу, "луј витон" и дијаманти Цариници су злато својевремено откривали у пуним аутомобилским резервоарима, инструмент таблама, паковањима чаја, теглама зимнице, чак и под пазухом једне путнице, кажу у Управи царина.

Један шездесетпетогодишњи пензионер ставио је тако 13 дијаманата, шест дуката и једну златну плочицу у торбу и аутомобилом средином марта упутио се из Немачке ка Бугарској. Цариници су, међутим, на прелазу Вршка чука открили скривене драгоцености.
Готово килограм злата, вредног скоро 45.000 евра, такође је откривен у марту на Градини. Можда би то био још један уобичајени случај покушаја кријумчарења да злато није нађено у чипсу, јакни и ранцу путника.

Два месеца касније, цариници су имали још један велики случај заплене, када су на прелазу Батровци у аутобусу пронашли 13 скупоцених сатова, светски познатих робних марки Franck Muller и Hublot, вредних готово 170.000 евра.

Када је реч о још "скупљој" заплени, цариници су почетком јула путнику одузели непријављени џип Mercedes Benz G400D и јакну марке "луј витон", чија је укупна вредност процењена на готово 174.000 евра.

Нов дијамантски прстен, вредан 8.500 евра, у оригиналном паковању француске робне марке Messika, нађен је у ручном пртљагу једног путника, који је допутовао летом из Њујорка. Можда би прстен од белог злата са три дијаманта био на руци његове жене, само да га је мушкарац, у складу са правилима, пријавио.
Расни пси, скупоцена вина и текстил Цариници су у фебруару пронашли 19 расних ловачких паса на прелазу Прешево у једном теретном возилу. Возач са 15 паса расе "сетер" и четири пса расе "поентер", осим што није пријавио шта се налази у теретном делу комбија, није имао ништа од неопходне документације за те животиње.

Рекордно кријумчарење готово седам тона текстилне робе, вредне око 73.000 евра спречено је у мају на Градини, када је пронађено 27.000 мушких, женских и дечјих одевних предмета.

Почетком летње сезоне, возач комбија покушао је да прокријумчари 100 боца француских и италијанских вина. Реч је о винима познатих марки (Chateau La Fleur, Corton Grand Cru, Biserno, Vega Sicilia), чије се тржишне цене крећу од 100 до 3.000 евра по боци.

Осим редовних контрола на унутрашњим и граничним испоставама, цариници спроводе и такозване дубинске контроле на читавој територији земље. Њихови резултати сведоче о томе да и те како добро познају психологију кријумчара, закључују за Интернет портал РТС-а у Управи царина.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.