Izvor: RTS, 21.Maj.2023, 05:58

Почео нови циклус пројекта "Пријатељ породице", пријаве до 12. јуна

Држава покреће нови циклус подршке компанијама које препознају значај повезивања рада и родитељства "Пријатељ породице". Могу да конкуришу сва предузећа која послују у Србији. Вредноваће се однос компаније према запосленима и да ли су запослени задовољни. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Инвестиције, проширење производње, већи профит – циљеви су сваке компаније. Међутим, последњих година радна снага се препознаје као битан фактор за остваривање тих циљева.
Великима је лакше да део профита уложе у запослене, али охрабрује то што је међу малим и средњим предузећима све више оних који, уз плату која не касни, запосленима нуде добре услове рада, безбедно и здраво радно окружење, баланс између пословног и приватног живота.
"Кад сам изгубила радну способност и кадa више нисам могла да радим, они су мени изашли у сусрет, нашли су ми радно место, лакше", наводи Милка Антонијевић, радница на контроли и паковању компаније "Босис" у Ваљеву.
Зорица Драјић, асистент технолога компаније "Босис", каже да је и своју ћерку запослила у компанији.
"Ја никада не бих напустила. Ако вам кажем да сам после 20 година запослила и ћерку овде. Мислим, она је дошла из друге фирме где је радила 10 година", додаје Драјићева.
Породица високо на листи компанијских вредности Подршка јесте у почетку трошак за компаније, али на дуже стазе сви добијају.
"Оно чему ми тежимо је да заједничким снагама са нашим запосленима и њиховим члановима породице покушамо и да локалну заједницу у којој послујемо и живимо учинимо бољом", наводи Марија Пантелић, директорка одрживости пословања "Босис", Ваљево.
Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС-а Михаило Весовић наводи да није циљ само преживети ову годину или следећу годину.
"Циљ је да бизнис може да опстане, да једно друштво може да опстане на здравим ногама како би сутра имало смисла размишљати о развојним пословним пројектима", указује Весовић.
Пријаве до 12. јуна Неке фирме је криза довела до ивице профитабилности и боре се за опстанак на тржишту, али им је породица високо на листи компанијских вредности. Управо пет таквих фирми које се јаве на конкурс, подржаће Министарство за бригу о породици.
"Већ за пар месеци планирамо да покренемо и различите активности које имају за циљ да незапослена трудница постане запослена мајка. Имамо читав низ не само различитих идеја него и припремљених активности које имају за циљ да породици дају управо онакво место како заслужује", наводи Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију.
Пријаве се примају до 12. јуна, а проглашење најуспешнијих је у септембру. Највећи победник биће породица, данас потребнија него икада.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.