Izvor: RTS, 18.Mar.2023, 19:53

Снажан земљотрес погодио обалу Еквадора, најмање 12 мртвих

Најмање 12 особа погинуло је у снажном земљотресу који је погодио обалу Еквадора, саопштио је председник те земље Гиљермо Ласо. Систем упозорења САД саопштио је да након потреса не прети опасност од цунамија.
Европско-медитерански сеизмолошки >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << центар саопштио је претходно  да је земљотрес јачине 6,9 степени Рихтерове скале погодио обалу Еквадора, а да је епицентар био на дубини од 10 километара. У медијима, међутим, различити су подаци о јачини земљотреса – од 6,5 до 6,7 степени по Рихтеру.

Амерички геолошки завод известио је, у међувремену, да је земљотрес јачине 6,8 степени Рихтерове скале погодио приобални регион Гуајас, око 80 километара јужно од Гвајакила, другог по величини града у Еквадору. У потресу су оштећени стамбени објекти, а бројни успаничени грађани изашли су на улице, јавља АП.
Секретаријат за управљање ризицима Еквадора претходно саопштио је да се зид срушио на возило, при чему је једна особа погинула у граду Куенка. У заједници Мачала, три особе су погинуле, а више објеката се срушило, укључујући двоспратну кућу и пристаниште, док је више насеља остало без струје.

У Гвајакилу, око 270 километара југозападно од главног града Кита, власти су пријавиле оштећења на зградама и кућама, као и неке урушене зидове. Власти су наредиле затварање три тунела за возила.
Видео-снимци објављени на друштвеним мрежама приказују људе који се окупљају на улицама Гвајакила и оближњих насеља.
Становници су рекли да су због земљотреса попадале ствари у њиховим домовима у Гвајакилу, у којем живи више од три милиона људи, а налази се око 270 километара југозападно од главног града Кита. Земљотрес се осетио и на северу Перуа.
За то време, систем упозорења САД саопштио је да не прети опасност од цунамија након земљотреса, преноси Ројтерс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.