Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 19:17

Еулекс прати 109 случајева, укључујући и ухапшене Србе

У складу са мандатом Еулекса, који предвиђа непрекидно надгледање одабраних случајева које покрива цео ланац кривичног правосуђа, Мисија преко своје Јединице за надгледање предмета помно прати 109 случајева који укључују косовске Србе или евентуално утичу на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << односе међу заједницама, речено је за Танјугу у Еулексу. 
Из Еулекса тврде да ово надгледање подразумева појединце који се налазе у притвору, као и случајеве повезане са кризом око регистарских таблица из 2022. године, са поступцима експропријације јавног и приватног земљишта на северу КиМ, али и случајеве у вези са, како се наводи у одговору Еулекса Танјугу, недавним насиљем на северу.

"С обзиром на редовно и мобилно присуство корективних стручњака Еулекса у свим корективним установама на Косову, Еулексови корективни стручњаци су такође посетили притворенике М. М., Д. О. и Р. П., како би пратили услове њиховог притвора", кажу из Еулекса.
Истичу да нико од њих није имао примедби на услове притвора и поступање затворског особља.
"У време састанака, притвореници М. М. и Д. О. показивали су знакове повреда. Еулекс је обавештен да је њихове повреде евидентирало медицинско особље током пријема, у складу са релевантним процедурама и да им је прописан медицински третман. Корективни стручњак Еулекса јуче је посетио и  Н. О.", наводе из Еулекса.
Наглашавају да ће мисија Еулекса наставити да извештава о свим случајевима који су део мандата Еулекса.  
Циљ надгледања ових случајева је подршка одабраним институцијама владавине права, како би се повећала њихова ефикасност, одрживост, мултиетничност и одговорности, без политичког мешања и у складу са међународним стандардима људских права и најбољом европском праксом, поручују из Еулекса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.