Izvor: B92, 03.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 odsto građana na margini

Beograd -- 87 odsto od skoro 800.000 osoba sa invaliditetom u SCG je nezaposleno, što je četiri puta manja zaposlenost nego u EU.

Samo u Beogradu živi oko 250.000 osoba sa invaliditetom. Takve osobe, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, obično čine 10 odsto stanovništva svake zemlje. Prema najavama ministra za rad i zapošljavanje Slobodana Lalovića, sledeće godine bi trebalo da se usvoji Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i Zakon o zapošljavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom.

Povodom 3. decembra, Svetskog dana invalida, nekoliko nevladinih organizacija ukazalo je na glavne probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom. Na prvom mestu je nemogućnost zapošljavanja kao i čekanje na donošenje bitnih zakonskih propisa.

Pretpostavlja se da je u društvu deset odsto osoba sa invaliditetom i vrlo je mali broj zaposlenih. Ove godine, na primer, posao je našlo manje od 300 i to uglavnom uz pomoć programa i subvencija Nacionalnog zavoda za zapošljavanje: "Između 100.000 i 150.000 dobija poslodavac, uz obavezu da prilagodi radno mesto i da dve godine plaća osobu. Šta se desilo? Privatni preduzetnik iz Zaječara jednostavno je rekao 'Dajte, nema problema, ja ću da pomognem jadniku. Ne treba ni da dolazi na posao, ja ću da uzmem 2-3 računara, zaposliću normalnu osobu i on neka sedi kući i davaću mu i platu itd.' Mislim, klasičan primer diskriminacije", kaže Duško Perišić, potpredsednik NVO "Dobro drvo" iz Zaječara.

Nevladine organizacije istakle su da je problem i to što još nisu doneti važni zakoni, kao što je Zakon o sprečavanju diskriminacije prema osobama sa invaliditetom, kao i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju.

Činjenica je da veliki broj osoba sa invaliditetom živi na ivici siromaštva, ali ti građani ne žele da budu pasivni primaoci socijalne pomoći niti da se potencira samo ono što oni ne mogu, već žele da se iskoriste njihovi potencijali i da dobiju mogućnost da ostvare osnovna ljudska prava, kao što je i pravo na rad.

Ima li strategije

Ministar Lalović je objasnio koji su planovi Ministarstva. "Osnovni cilj ministarstva je da se izbori da se osobe sa invaliditetom ne shvataju kao osobe koje društvo vidi kao socijalne slučaje, već da se stvore uslovi da oni normalno privređuju i rade", rekao je Lalović tokom jučerašnje posete Domu sa odrasla invalidna lica "Dr Dragiša Vitošević" na Bežanijskoj kosi.

Predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom su, kao glavne nerešene probleme sa kojima se susreću, naveli nisku stopu zaposlenosti i nemogućnost korišćenja javnog prevoza u Srbiji zbog nedostatka neophodnih niskopodnih autobusa i odgovarajućih stajališta.

Udruženje osoba sa hendikepom Zajednica invalida Srbije je, u saradnji sa nadležnim ministarstvom, započelo izradu strategije za unapređenje osoba sa invaliditetom u Srbiji i formiranje njihovog Nacionalnog saveta.

Strategija će definisati ključna pitanja iz oblasti invalidnosti i radnu verziju dokumenta sačinio je Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u konusultaciji sa invalidskim organizacijama i trebalo bi da bude usvojena sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.