10 najboljih poslova u IKT sektoru

Izvor: NovaEnergija.net, 27.Nov.2018, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 najboljih poslova u IKT sektoru

Danas, tehnologije koristimo više nego ikada kako bi ostali povezani sa našim prijateljima i porodicom, upoznali se sa najnovijim i najvećim dešavanjima u našem svetu, a ponekad tehnologiju koristimo samo da nam prođe vreme. Sa svim računarima, tabletima, pametnim telefonima i drugim visokotehnološkim uređajima od kojih zavisi naše društvo, potrebni su nam stručnjaci koji se razumeju u tehnološke poslove kako bi omogućili da naša opsesija bude moguća.
Američko Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << za rad predviđa da će svi poslovi u IKT sektoru rasti brže od proseka sa stopom od 13% ove decenije, međutim nije samo potražnja za zapošljavanjem ono što čini ovu industriju poželjnom. Deset najboljih poslova u IKT sektoru za 2018. godinu, koji se nalaze na listi koju je sastavio portal U.S. News, su takođe visoko plaćeni poslovi koji imaju nizak stepen nezaposlenosti, a mi vam ih prenosimo te možete i sami da se uverite šta ove poslove čini tako privlačnim:

10. Kompjuterski programer
Kompjuterski programeri pišu kod koji omogućava pokretanje softverskih programa. Dakle, baš kao što šef govori zaposlenom šta da radi, programer govori računaru šta da radi. Zapravo, oni napišu uputstva u C ++ i Python-u ili u nekom drugom jeziku, a računar prati detaljne instrukcije programera. U mnogim slučajevima, rad kompjuterskog programera počinje nakon što softver developer ili inženjer pređu specifikacije dizajna za određeni program.
Posao programera podrazumeva prečišćavanje ideja i rešavanje problema koji se javljaju prilikom pretvaranja programa u kod. Programeri takođe mogu da prepravljaju, debaguju, održavaju i testiraju (iznova i iznova) softver i programe koji daju instrukcije računaru da odradi određene zadatke, kao što je čuvanje ili preuzimanje podataka, tako da računar može bolje i efikasnije da funkcioniše.
9. Specijalista za kompjutersku podršku
Specijalista za kompjutersku podršku pomažu kod poteškoća pri logovanju, kod operativnog sistema i neispravnog funkcionisanja softvera, a neki čak treba da izvade šrafciger da bi otvorili laptop ili računar.
S obzirom na broj telefonskih razgovora, sastanaka „lice u lice“, mejlova i, u nekim slučajevima, četova u kojima se svakodnevno angažuju, ljudi na ovoj poziciji moraju da pokažu odlične komunikacione veštine. Moraju da postave korisnicima prava pitanja kako bi precizirali problem, pronašli rešenje i zatim ih vodili korak po korak kroz popravku.

8. Veb developer
Veb developeri su odgovorni za kreiranje veb stranica. Kada ovi umetnici dobro rade svoje poslove, čini se da se sve na sajtu odlično uklapa, od boja i grafike, preko slika i specijalnih efekata (ili „animacija“, za one koji se razumeju), do navigacije. Posao podrazumeva sastanak sa klijentima i postavljanje velikog broja pitanja poput „Šta želite da vaša stranica postigne?“ i detaljnija pitanja poput: „Koje funkcije želite da vaša stranica ima?“
Nakon utvrđivanja želja klijenta, veb dizajneri će početi sa projektovanjem. Iako će neki veb developeri dizajnirati front i back end deo veb stranice, mnoge kompanije za razvoj veb stranica dele ove odgovornosti. Na primer, neki veb developeri će raditi u Photoshop-u kako bi kreirali celokupan dizajn, dok će drugi biti zaduženi za pisanje koda u programskim jezicima kao što su HTML i CSS.
7. Administrator baza podataka
Administratori baze podataka podešavaju baze podataka u skladu sa potrebama kompanije i trudi se da one funkcionišu efikasno. Takođe će fino podešavati, nadogradnje i testirati modifikacije na bazama podataka po potrebi. Sa informacijama koje su tako lako dostupne u ovoj eri aplikacija, tableta i društvenih mreža, podaci su postali novo blago koje ovi stručnjaci treba da zaštite i čuvaju. Više od bilo koga drugog, na administratore baza podataka svi se oslanjaju da budu čuvari ovog blaga, da sprovode mere sigurnosti kako bi osigurali da osetljivi podaci ne padnu u ruke neumornih pirata, dok takođe upravljaju bazama podataka koje pomažu u njihovom skladištenju i organizovanju.
Posao podrazumeva rešavanje složenih pitanja, pa je obraćanje pažnje na detalje ključna osobina ove profesije, kao i strast za rešavanje problema. Komunikacione veštine su takođe važne jer administratori baza često rade kao deo tima sa kompjuterskim programerima i menadžerima. Stalno održavanje baze podataka zahteva da ovi stručnjaci budu uvek dostupni na poziv. Ovi profesionalci su zaposleni u širokom prilagodljivom spektru u javnom i privatnom sektoru, a neki administratori baza rade kao konsultanti za organizacije.

6. Administrator računarskih sistema
Administratori računarskih sistema postavljaju i održavaju računarske servere raznih organizacija. U jednom danu mogu da se susretnu sa gomilom servera, desetinama mrežnih kablova i velikim kvarovima na hardverima i softverima koji upravljaju lokalnim područjem kompanije i širokopojasnim mrežama. Najveći doprinos administratora mreža i računarskih sistema je održavanje radnog toka organizacije i održavanje linija komunikacije otvorenim. Pored identifikovanja mrežnih problema i njihovog rešavanja, administratori računarskih sistema moraju takođe da ažuriraju svu opremu i softver tako da budu u toku sa nadogradnjama.
Još jedan važan aspekt njihovog posla je obezbeđivanje ispravnosti mreže podataka i briga o tome da mejlovi rade kako treba, a da su radne stanice zaposlenih povezane na centralnu računarsku mrežu. Takođe obučavaju nove zaposlene kako da koriste relevantan hardver i softver. Neki administratori mrežnih i računarskih sistema takođe upravljaju i telekomunikacionim mrežama tako da zaposleni mogu da rade od kuće ili na putu, što postaje sve važnije pošto nove tehnologije omogućavaju zaposlenima da se povežu izvan kancelarije.
5. Arhitekta kompjuterske mreže
Arhitekte računarskih mreža dizajniraju, grade i održavaju razne komunikacione mreže podataka, od ekspanzivnih cloud infrastruktura do manjih intraneta. Uz mnoštvo tehničkih veština, arhitekte računarskih mreža takođe imaju duboko shvatanje poslovnih planova i ciljeva kompanije ili organizacije.
Njima takođe trebaju poslovne sposobnosti kako bi mogli da odrade sve od budžetiranja dizajna mreže i njene implementacije do upravljanja osobljem. Ako ste ikada nešto sačuvali u cloud-u, onda ste zavisili od rada arhitekte kompjuterske mreže.

4. Analitičar računarskih sistema
Analitičari računarskih sistema primenjuju svoja znanja kako o informacionim tehnologijama tako i o poslovanju kako bi dizajnirali bolje računarske sisteme i procese za svoje klijente. Iako ovi profesionalci imaju mnogo odgovornosti, njihov prvi zadatak je da razumeju poslovanje klijenta, bilo da je to organizacija u Silicijumskoj dolini ili firma na Wall Street-u. Ovi profesionalci će posebno želeti da saznaju kako organizacija koristi tehnologiju. Analitičari će potom istraživati najbolje tehnologije kako bi pomogli celokupnom računarskom sistemu organizacije – hardver, softver i mreže – da radi efikasnije i efektivnije.
Ali njihov posao se ne zaustavlja na istraživanju. Ovi stručnjaci takođe koriste svoje poslovne sposobnosti kako bi pripremili analizu troškova i benefita za nadogradnju. I ako rukovodstvo odobri nadogradnju, analitičari računarskih sistema nadgledaju instalaciju novih sistema. Oni takođe testiraju sisteme i obučavaju svoju organizaciju da ih koriste. A kada se pojave neizbežna „štucanja“, analitičari računarskih sistema su oni koji rešavaju probleme. Na ovoj poziciji ćete pronaći daleko više ekstroverta nego u drugim IT poslovima, jer zadaci u poslu podrazumevaju gotovo stalnu saradnju sa drugima.
3. IT menadžer
Rukovodioci računarskih i informacionih sistema ili menadžeri informacionih tehnologija su vodiči koji pomažu organizacijama da se kreću u uvek promenljivom lavirintu što zapravo i jeste moderna tehnologija. Ovi najvažniji zaposleni pružaju kratkoročne i dugoročne vizije za tehnološke potrebe i ciljeve kompanije. Iako većina IT menadžera ima tehnička znanja da izvrše različite poslove radnika koje nadgledaju, verovatnije je da ćete ih pronaći u sali za sastanke nego u serverskoj sobi.
Koordinacija svih stvari vezanih za tehnologiju sa vrhunskim rukovodiocima, planiranje nadogradnje postojećeg softvera ili hardvera i pregovaranje sa dobavljačima za servisiranje trenutnih proizvoda ili kupovina novih, sve su to uobičajeni zadaci za IT menadžera, koji takođe instaliraju i nadograđuju računarski sistem organizacije i štite kancelarijsku mrežu od hakera i malvera. Kada se posao završi dobro, mnogi zaposleni neće čak ni primetiti celokupan rad. Ako u poslednjih nekoliko meseci niste imali upadanje na mejl ili situaciju da vam je otkazao server, verovatno imate IT menadžera kome možete da se zahvalite.

2. Analitičar informacione bezbednosti
Analitičari informacione bezbednosti su čuvari kapija ili zaštitnici informacionih sistema. Da objasnimo na drugi način: Ovi profesionalci planiraju i sprovode sigurnosne mere kako bi zaštitili kompjuterske sisteme i mreže organizacija od upada i sajber-napada.
Oni sprečavaju, nadgledaju i reaguju na curenja podataka i sajber napade, koji postaju sve češći.
1. Softver developer
Softver developeri su izumitelji tehnologija koje ponekad uzimamo zdravo za gotovo svaki dan. Na primer, ta aplikacija koja vam zvoni, peva ili vibrira ujutru i budi vas iz dubokog sna? Developer softvera je pomogao u njenom kreiranju. A kada uđete u kancelariju i uključite računar, klikom i skrolovanjem kroz društvene mreže, muziku i vaš lični kalendar – developeri softvera su imali veliku ulogu u oblikovanju svega toga. Možda ćete provesti pauzu za ručak u kupovinu, a pre nego što napravite tu veliku kupovinu, proverite stanje svog bankovnog računa koristeći svoj telefon. Kasnije, kuvate nov recept sa te sjajne aplikacije o kojoj vam je prijatelj pričao. Kad pogledate u toku svog dana, dolazite do zaključka da su developeri zapravo ti koji stoje iza tehnologija bez kojih sada ne možete da zamislite svoj život.
Najbolji developeri softvera su kreativni i imaju tehničku ekspertizu za izvođenje inovativnih ideja. Mogli biste da očekujete da developeri softvera sede za svojim stolovima dizajnirajući programe ceo dan – i oni to rade, ali njihov posao podrazumeva mnogo više odgovornosti. Mogli bi da provedu svoje dane radeći na projektu klijenta od nule i pišući novi kod. Ali, takođe mogu da budu zaduženi za održavanje ili poboljšanje kodova za programe koji su već napravljeni. Developeri softvera takođe proveravaju greške u softveru. Iako posao uključuje ekstremnu koncentraciju i određeno vreme bez prekidanja, developeri softvera moraju da sarađuju i sa drugima, uključujući i druge programere, menadžment ili klijente. Developeri su često prirodni rešioci problema koji imaju snažne analitičke sposobnosti i sposobnost razmišljanja izvan okvira. Trenutno vlada velika potražnja za programerima softvera. Zaposleni su u raznim industrijama, uključujući dizajn računarskih sistema, proizvodnju i finansije.
Izvor: U.S. News / PC Press
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.