Izvor: B92, 24.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 godina Viktimološkog društva

Beograd -- Svečanošću u Domu narodne Skupštine Viktimološko društvo Srbije proslavilo je 10 godina rada.

Na svečanosti su dodeljene povelje predsedniku Srbije Borisu Tadiću i dvojici lidera Svetskog viktimološkog društva. Tokom prethodne decenije ova nevladina organizacija značajno je doprinela zaštiti žrtava različitih oblika nasilja, donošenju brojnih zakonskih rešenja iz ove oblasti i razvijanju naučne i međunarodne saradnje.

Među brojne aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Viktimološkog društva Srbije (VDS) u prvoj deceniji njegovog postojanja spadaju učestvoavanje u donošenju zakonodavnih rešenja o žrtvama, posebno žrtvama nasilja u porodici, seksualnog nasilja i trgovine ljudima, poboljšanje položaja žena u zatvorima i žena žrtava nasilja koje su ubile nasilnike, osnovanje prve opšte službe za žrtve kriminaliteta u Srbiji, pokretanje časopisa "Temida”, prvog srpskog časopisa o viktimizaciji, ljudskim pravima i rodu, ali i organizovanje brojnih naučnih skupova .

"Suštinu Društva i njegovog angažovanja predstavlja zalaganje za zaštitu osnovnih ljudskih prava, prava na život, lični integritet i slobodu, ravnopravnost u zajednici ipravo na dostojan život”, kaže Dušan Cotič, predsednik VDS.

Vesna Nikolić Ristanović, direktorka VDS, kaže da se rezultati te organizacije odnose na stvaranje novih mehanizama za zaštitu žrtava u Srbiji. "I to kako u smislu najneposrednije zaštite žrtava u praksi, tako I u smislu postavljanja osnove za razvoj naučnih istraživanja i obrazovanja, kao osnove obezbeđivanja dugoročnog i održivog poboljšanja stanja u ovoj oblasti”, kaže ona.

Na današnjoj svečanosti dodeljena je povelja počasnog člana društva predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji zbog obaveza nije mogao da prisustvuje dodeli.

Tokom popodneva organizovana je konferencija o pravnoj zaštiti žrtava kriminaliteta, a naredne godine Viktimološko društvo Srbije biće domaćin godišnje konferencije Evropske pomoći žrtvama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.