Izvor: RTS, 03.Okt.2023, 22:31

Таковска 10: Војска и Косово, коме смета редовно стање

Ја сам као начелник Генералштаба 24. септембра добио задатак да у потпуности ставимо под контролу Копнену зону безбедности и у пуном капацитету обезбедимо административну линију превентивним размештајем дела снага Војске Србије, рекао је генерал Милан Мојсиловић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Таковској 10, и нагласио да то није била пуна борбена готовост. Министар одбране Милош Вучевић каже је Србија изложена озбиљним притисцима. Поводом хапшења Милана Радоичића, каже да је Србија правна држава и да је терет доказивања на надлежном тужилаштву.
Прошлонедељни инцидент који се догодио у селу Бањска на северу Косова и Метохије додатно је закомпликовао ионако сложену безбедносну ситуацију и односе Београда и Приштине, а САД су изразиле забринутост због, по њима, појачане активности Војске Србије у копненој зони безбедности.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је у емисији Таковска 10, поводом поводом привођења и саслушања Милана Радоичића, да је Србија правна држава.
"Државни органи покренули су процедуру у складу са законом, као и у случају сваког другог грађанина који би се нашао у сличној ситуацији, оно што смо најавили да ћемо радити као држава, као Србија, да ћемо утврдити све чињенице које су нама доступне", истакао је Вучевић.
Терет доказивања је, додаје, на надлежном тужилаштву.
"Видећемо шта ће предистражни, евентуално истражне радње утврдити", каже Вучевић.
Сматра да Аљбину Куртију сада није мета Милан Радоичић.
"Њима је Радојичић био мета у смислу физичке ликвидације као и сви они Срби који су се нашли у околини манастира Бањска 24. септембра, а крајњи политички циљ јесте државно руководство Србије и председник Републике", сматра министар.
"Изложени смо озбиљним политичким притисцима" Према његовим речима, не треба се бавити тиме какав утисак Србија оставља на Запад или Исток, већ се треба бавити утврђивањем чињеница.
"Изложени смо озбиљним политичким притисцима, да не кажем уценама, да не кажем другим видовима конвенционалног и неконвенционалног општења према нашој држави, али понављам, једна суверена и независна држава доноси одлуке у складу са својим уставом и законима, а не да би се неком допала", поручује Вучевић.
"Војска Србије нема никаквог ограничења у Копненој зони безбедности" Генерал Мојсиловић је указао да јавност често нема довољно информација о Копненог и Ваздушној зони безбедности, које су успостављене као тампон зона Војно-техничким споразумом 1999. године, од када се, међутим, десило више релаксација.
Објашњава да Војска Србије, када се ради о копну, нема никаквог ограничења везано за снаге, број људи и све остало, као и у било ком другом делу Србије.
Што се тиче ваздушног простора, Мојсиловић каже да зарад добрих односа на терену правовремено упућује информацију команданту Кфора да ће припадници Војске Србије летети у том простору, иако то од 2015. године није обавеза Београда.
Ограничење постоји, међутим, како је додао министар Вучевић, за косовску полицију, која не може да приђе више од километар од административне линије, али је ту било кршења.
"Тренутно стање војнички стабилно, али непредвидљиво" Што се тиче тренутног стања, Мојсиловић каже да је оно у војничком смислу стабилно, али је као такво непредвидљиво и оптерећено безбедносном кризом на територији Косова и Метохије, које лако може да се прелије на део територије централног дела Србије, односно на Копнену зону безбедности.
Вучевић је додао да од 1999. године до данас није било никаквог кршења нити са стране Кфора, нити са стране Војске Србије, и да се комуникација одвија од највишег нивоа до јединица које се срећу са својим колегама мисије НАТО-а.
"Да Војска Србије, Министарство одбране добије наредбу од врховног команданта да се вратимо на Косово и Метохију као део територије Републике Србије у складу са нашим уставом и међународним јавним правом, ми би тај задатак извршили, али и тада би се јавили Кфору да крећу такве активности Војске Србије. До данас нисмо Богу хвала морали да доносимо такве одлуке и Србија чини све да до те одлука не дође ни у будућности, већ да се тражи политичко решење", поручио је министар. 
Које наређење је добила Војска 24. септембра Мојсиловић је, упитан шта се дешавало током сукоба у Бањској, рекао да нису постојали индикатори који указују да ће се нешто крупно и тако компликовано десити, и да је стање било редовно.
Међутим, додао је Мојсиловић, током јутра 24. септембра почеле су да стижу информације о дешавањима, повређенима, успостављен је контакт за командатном Кфора, сазван је састанак на којем су присуствовали и министар одбране и директори агенција.

"Ступили смо у контакт са врховним командантом. Он је на основу предлога за употребу и ангажовање дела Војске Србије прихватио и донео одлуку. Ја сам као начелник Генералштаба добио задатак – у потпуности ставити под контролу Копнену зону безбедности и у пуном капацитету обезбедити административну линију превентивним размештајем дела снага Војске Србије. То је наређење које је добила Војска Србије 24. септембра", навео је Мојсиловић.
Напомиње да то наређење није необично и у складу је са дешавањима на терену, са оним шта смо ми предвиђали, да криза може да се прелије и ескалира, јер је дошло до употребе ватреног оружја на делу територије Косова и Метохије.
"То није била пуна борбена готовост Војске Србије", нагласио је Мојсиловић.
"Оружје приказано на снимцима имају сви у региону" Када је реч о приказаним снимцима и наоружању у Бањској, Mојсиловић је рекао да оружје није дошло из Војске Србије, и да се на снимцима види наоружање и опрема којим располажу сви у региону.
"Требало би много више елемената да би неко довео у везу Војску Србије", рекао је Мојсиловић.
И Вучевић је указао да приказани снимци не доказују баш ништа, пошто се такво наоружање може приметити код готово свих војски и полиција у на простору бивше Југославије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.