Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 17:18

Макрон одложио посету Немачкој због немира, током четврте ноћи протеста ухапшено више од 1.300 људи

Председник Француске Емануел Макрон одложио је посету Немачкој због немира и насилних протеста који већ четири ноћи заредом бесне у француским градовим након што је полицајац у предграђу Париза убио седамнаестогодишњег младића који није зауставио аутомобил >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << по налогу саобраћајне полиције. Само током четврте ноћи протеста ухапшено је 1.311 људи. Убијени младић је сахрањен у Нантеру.
Због немира и сукоба демонстраната и полиције широм Француске, Емануел Макрон је одложио прву званичну посету једног француског председника Немачкој у последње 23 године.

"С обзиром на унутрашњу ситуацију, председник је назначио да жели да остане у Француској наредних дана. Двојица председника су се сагласила да посета Немачкој буде одложена за каснији датум", саопштила је Јелисејска палата.
Немачко председништво је саопштило да је Макрон разговарао телефоном са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером и обавестио га о ситуацији у Француској.
"Председник Штајнмајер жали због отказивања и у потпуности разуме ситуацију у суседној земљи", наведено је у саопштењу.
За четири дана ухапшено 2.400 људи Откако су немири и насилни протести почели у уторак увече, након убиства тинејџера алжирског порекла на којег је полицајац пуцао пошто није зауставио своје возило, ухапшено је укупно 2.400 људи.

Само током четврте ноћи протеста широм Француске, ухапшено је 1.311 особа, објавило је министарство унутрашњих послова.
Сукоба полиције и демонстраната било је у Паризу, Марсељу, Тулузу, Лиону, Стразбуру, Лилу и скоро свим већим градовима Француске. 
Француски фудбалери апелују на мир и дијалог Нереди бесне широм земље већ неколико ноћи заредом упркос ангажовању 45.000 полицајаца који користе сузавац и гумене метке.
У сукобима је повређено на стотине полицајаца и ватрогасаца, а власти још увек нису објавиле извештаје о повређеним демонстрантима.
Причињена штета је велика, чак и у француским прекоморским територијама, где је један мушкарац погинуо након што га је погодио залутали метак у Француској Гвајани.
У предграђу Руана младић је преминуо након пада са крова супермаркета који су изгредници пљачкали.

Према наводима власти, подметнуто је око 2.500 пожара, паљени су аутомобили и зграде, а многе продавнице су опљачкане, укључујући продавницу оружја у центру Марсеља. На мети демонстраната су полицијске станице, градске скупштине, школе, аутобуска стајалишта...
За окончање насиља у земљи заложила се и француска фудбалска репрезентација која апелује на мир и дијалог.
"Многи од нас су из радничких насеља и делимо осећај бола и туге због убиства младог Нахела. Насиље ништа не решава. Постоје и други мирни и конструктивни начини да се изразите", навели су у саопштењу француски фудбалери и истакли да је сада време за жалост, дијалог и обнову.
Убијени младић сахрањен у Нантеру Убијени младић сахрањен је данас на градском гробљу у Нантеру, након обреда у локалној џамији.
На улицама Нантера и на сахрани окупио се велики број грађана, а породица је замолила медије да се држе подаље.
Полицајац који је пуцао у младића ухапшен је и оптужен за убиство.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.