Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 07:58

Министарка финансија САД: Влада би могла да остане без новца до 1. јуна

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да би влада САД могла остати без новца до 1. јуна ако Kонгрес не успе да подигне или суспендује горњу границу дуга.
Достизање горње границе дуга значило би да влада више није у могућности да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << позајми новац, преноси Би-Би-Си. Јелен је у понедељак позвала Kонгрес да реагује "што је пре могуће" како би решила ограничење од 31,4 билиона долара.
Председник Џо Бајден сазвао је састанак лидера Kонгреса о том питању за 9. мај.
"Након прегледа недавних савезних пореских примања, наша процена је да нећемо моћи да наставимо да испуњавамо све обавезе владе до почетка јуна, а потенцијално и до 1. јуна, ако Kонгрес не подигне или суспендује лимит дуга пре тога“, написала је Јелен у писму председнику Представничког дома Kевину Мекартију.
Јелен је истакла да чекање до последњег тренутка да се обустави или повећа лимит дуга може озбиљно наштетити пословању и поверењу потрошача, подићи краткорочно трошкове задуживања за пореске обвезнике и негативно утицати на кредитни рејтинг Сједињених Држава.
Граница дуга мењана 78 пута од 1960. године Горња граница дуга је подизана, продужавана или ревидирана 78 пута од 1960. године. Републиканци у Представничком дому захтевају драстично смањење потрошње и поништавање неких Бајденових одлука, укључујући његов програм опроста студентских кредита и пореске кредите за зелену енергију.
С друге стране, Бајден, који инсистира на подизању лимита без услова, прошле седмице је истакао да се о том питању "не може преговарати".
Председник је, како преноси британски јавни сервис, изложен све већем притиску пословних група да разговарају о предлозима републиканаца. Први пут у историји САД би дошле у ситуацију да не могу да отплате дуг, што би уздрмало глобална финансијска тржишта и срушило поверење у САД као глобалног пословног партнера.
Експерти су упозорили да би неизвршење обавеза такође могло довести до рецесије и раста незапослености. То би такође значило да САД не би могле да позајмљују новац за исплату плата владиних службеника и војног особља, чекове социјалног осигурања или за друге обавезе.
У плану повећање задуживања за око 449 милијарди долара више Министарство финансија планира да повећа задуживање до краја квартала који се завршава у јуну, у укупном износу од око 726 милијарди долара, око 449 милијарди долара више него што је планирано раније ове године.
Званичници су рекли да је то делимично због нижих прихода од пореза на доходак од очекиваних, веће државне потрошње и готовинског биланса на почетку квартала који је био нижи од очекиваног.
У заједничкој изјави од понедељка, лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер и лидер демократа у Представничког дома Хаким Џефрис рекли су да САД немају луксуз да чекају до 1. јуна да донесу закон како би избегли неиспуњавање обавеза и спречили катастрофалне последице за економију и милионе америчких породица.
У другом писму послатом члановима Kонгреса у јануару, Јелен је навела да је министарство финансија почело са "ванредним мерама" како би избегло банкрот владе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.