Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 09:23

Миленковић: У јулу око 1.000 пожара, проверите уређаје и не палите ватру на отвореном

Милош Миленковић, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а, упозорава да је око хиљаду пожара забележено од почетка јула, а да их је чак 669 било на отвореном простору. Миленковић апелује на грађане да се понашају одговорно и посебно саветује да у врелим >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << данима провере да ли су искључили уређаје и да не пале ватру на отвореном.
Републички хидрометеоролошки завод, за данас прогнозира опет високе температуре. Уз додадну непажњу оне могу изазвати пожаре чије последице веома често имају катастрофалне размере. Због тога Милош Миленковић позива грађане на одговорно понашање и саветује како да се заштите од могућег пожара у врелим данима.

Најбитније, истиче да се понашају безбедно и тиме сачувају како своје животе, тако и туђе и да не дође до неких материјалних последица, односно штете.
Не палите ватру на отвореном и шумским комплексима Пољски радови, али и боравак у шумама, ако запалите роштиљ, веома често има неке последице које могу бити и катастрофалних размера.
Високе температуре погодују бржем сушењу биљне масе и аутоматски повећеној могућности ризика од пожара на отвореном простору и шумских комплекса. 
Не палирте ватру на отвореном простору, исто тако и у шумским комплексима. И не само у директном шуму, већ и на рубу од 200 метара од шумског појаса.
Закон о заштити од пожара предвиђа и казне уколико се спаљују стрни остаци, биљни усеви и смеће на отвореном простору.  За правна лица казна је до 300.000 до милион динара, односно 10.000 динара за физичка лица.
Одлазак на годишњи одмор, проверите да ли је све искључено Пре одласка на годишњи одмор, пре него што ставите кључ у браву,  морате проверити да ли сте предузели све да до пожара не дође. 
Без обзира да ли се ради о годишњим одморима или неком другом разлогу, обавезно проверите да ли сте за собом искључили све електричне уређаје.
Најбитније је обратити пажњу, јер пуњачи лаптопова, мобилних телефона, затим клима уређаја, све што остане укључено, при електричном напајању може бити потенцијални узрок пожара у грађевинским објектима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.