Izvor: RTS, 17.Nov.2023, 13:03

Издвојен извештај о идентификацији корисника у "Скај" комуникацији

У Специјалном суду у Београду данас је прегледом писаних доказа настављено суђење Дарку Шарићу и оптуженим припадницима његове групе, којима се на терет ставља више кривичних дела, а између осталог и да су планирали убиство сведока сарадника Небојше Јоксовића. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Судско вече је данас одлучило да издваји из доказа извештај о идентификацији корисника у "Скај" комуникацији.
Председник већа је рекао да ће се током суђења читати само поруке Н. Н. лица са те апликације, али не и извештај у којем су идентификована лица између којих је вођена комуникација.
Такође, судија је навео да тужилаштво током суђења може да доказује ко су особе из тих комуникација.
Адвокат Данило Шарић предложио је суду да се прибаве све наредбе из Француске на основу којих су прибављене те комуникације, како би се проверило да ли су те наредбе у складу са нашим законом.
Када је судија рекао да ће се извршити увид у аудио-снимке пресретнутих разговора Александра Бошковића, који су добијени тајним праћењем полиције, Бошковићев бранилац је приговорио да је тај доказ незаконит, јер је наредба за то снимање истекла у децембру 2020. године, а тужилаштво је то користило тек 2022. године.
Са друге стране, тужилац је рекао да полиција нема рок када ће користити прибављен материјал, већ тужилаштво има рок од шест месеци након достављања материјала да се изјасни да ли ће их користити.
Адвокат Марко Јанковић је затим суду показао списе из предмета према којима се тужилаштво тек након седам месеци изјаснило да ће користити тај материјал, чиме је прекршило рок, док је судија рекао да ће до следећег суђења проверити те наводе и одлучити да ли ће прихватити тај доказ.
У судници су данас приказани и писани докази попут кривичних пријава и наредби полиције.
Следеће суђење заказано је за 30. новембар.Тужилаштво групу терети за кривична дела удруживање ради вршења кривићних дела тешко убиство, недозволена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, израђивање и набавлање оружја и средстава намењених за извршење кривичног дела, изазивање опште опасности, лажно пријављивање, злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98 Закона о тајности података.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.